ISIL može zastavama prekriti cijelu BiH!

U BiH danas svatko na svom balkonu, automobilu ili bilo kojem javnome mjestu može izvjesiti zastave takozvane Islamske države, kukasti krst ili bilo koju zastavu ili simbol koji bi mogao uznemiriti stanovništvo po bilo kojoj osnovi.

Naša zemlja, za razliku od susjednih, nema zakon na državnoj razini koji bi to zabranio. Imamo tek zakone koje je nametnuo ili mijenjao OHR kojima se regulira vješanje državne i entitetskih zastava, piše Dnevni list.

Četnici, ustaše, ISIL…

Godinama mu se protive zastupnici iz RS-a, budući da iz FBiH, najprije bošnjački zastupnici, inzistiraju da je četnički pokret bio fašistički – dakle zabranjen, što naravno ne misle njihovi kolege iz RS-a. Po običaju suzdržani hrvatski zastupnici izvlačili su se iz ove rasprave, iako se moglo čuti i njihovo mišljenje o simbolima NDH, osobama, imenovanjima ulica, Titu, jugoslavenskom komunističkom režimu i slično.

No, čitava javnost nedavno se digla na noge zbog zastava tzv. Islamske države u Gornjoj Maoči. Poslana je čak i specijalna policija da istraži taj “slučaj”, no zastave to jutro nisu našli. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva BiH naveli su kako “utvrđuju sve bitne činjenice”, iz Ministarstva sigurnosti kako “podržavaju akciju”, a iz MUP-a RS-a da “će učiniti sve kako bi se spriječilo djelovanje takvih pojedinaca i takvih skupina na području RS-a”.

Kaznenim zakonom BiH regulirane su kazne za regrutiranje, slanje, financiranje naših državljana koji odlaze na strana ratišta, kao i sudjelovanje u tuđim ratovima i sukobima.

No, ostaje činjenica kako samo vješanje zastava bilo koje druge države, ali i terorističke skupine, nije samo po sebi kažnjivo. Hrvatska, koja je članica EU-a, ima takav zakon već duže od deset godina. U hrvatskom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira navodi se da “ko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja tijela uprave nadležnog za unutarnje poslove, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 50 do 200 maraka” (u protuvrijednosti domaće valute).

Kažnjavanje Čeha po moru

No, i hrvatski zakon je zanimljiv u tome što mahanje zastavom nije kazneno, već prekršajno djelo, a uz sve ima i rupu jer takozvana Islamska država kao skupina ne spada u definiciju fašizma, čije je veličanje zakonski regulirano. Za takvo što nije trebalo simbole Islamske države posebno navesti.

Policija u Hrvatskoj dosad se najčvršće držala slova zakona kod isticanja ili mahanja zastavama drugih država. Jedan takav slučaj zabilježen je nedavno u Vukovaru kad su tri mladića završila s prekršajnom prijavom nakon što su se u maskirnoj uniformi slikala sa zastavom Srbije i onda to objavili na Facebooku uz “prigodne” komentare.

Svako ljeto se zabilježi i kažnjavanje stranih turista koji istaknu svoje nacionalne zastave na balkonima apartmana ili na kamp-kućicama. No, imali smo i suprotni slučaj kad je jedna Splićanka morala platiti oko 200 maraka kazne jer je s Banovine više puta skinula zastavu EU-a, javno ju spalila i onda na njezino mjesto postavila hrvatsku.

 

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.