Iranski predsjednik nazvao Bijelu kuću “mentalno retardiranom”

Takvu uvredu Iran je, kako navodi Reuters, koristio ranije za američkog predsednika Donalda Trumpa.

U govoru koji je uživo prenosila televizija, Rouhani je rekao da sankcije protiv iranskog vrhovnog vjerskog vođe Alija Hameneija neće imati efekta jer on nema imovinu u inostranstvu.

Rouhani novu rundu sankcija vidi kao znak očaja SAD.

“Akcije Bijele kuće znače da je mentalno retardirana. Strateško strpljenje Teherana ne znači da strahujemo”, rekao je Rohani, prenosi Reuters.

AP navodi da je Rouhani kritikovao američke zvaničnike zbog namjere da se sankcije uvedu i protiv iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi je prethodno rekao da uvođenje novih američkih sankcija prema iranskim zvaničnicima znači “za stalno zatvaranje” puta diplomatije između Teherana i Vašingtona, javila je IRNA.

Musavi je rekao da “beskorisne sankcije uvedene iranskom rukovodstvu i šefu iranske diplomatije znače za stalno zatvaranje puta diplomatije sa frustriranom američkom administracijom”, prenio je AP.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif, povodom uvođenja novih američkih sankcija njegovoj zemlji, izjavio da su “politički jastrebovi” bliski predsjedniku Donaldu Trampu žedni rata umjesto diplomatije, prenosi “Tanjug”.

Trump je juče potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Teheranu, rekavši da će one pogoditi vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Hamneija.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je najavio da će se i Zarif tokom sedmice naći na udaru sankcija.

Možda vam se svidi

avatar