Inženjer geodezije Vedran Zubić: Jače trusove prate sekundarni potresi

0

Nakon niza potresa u Albaniji, danas u 10:20 sati snažno i dugotrajno podrhtavanje tla osjetilo se i u Bosni i Hercegovini. Svoj komentar povodom posljednjih potresa ostavio je i profesor geografije i inženjer geodezije Vedran Zubić

Priobalje Albanije, kao i kompletan poluotok Balkana, je pod velikim djelovanjem subdukcije (podvlačenja) “mediteranske ploče”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kroz historiju su zabilježeni brojni zemljotresi u tom prostoru. Malo stariji će se sjetiti trusa u Baru prije 4 desetljeća, a onaj razorni u Dubrovniku se svakako uči. Jutros ste osjetili šta znači “trusni val”, objašnjava Zubić, prenosi “Patrija”.

“Lokalni mediji pišu kako je epicentar na cca 10 km dubine kod Drača. Svakako greška! To je hipocentar tj. mjesto nastanka trusa “u dubini Zemlje”. Kod Drača je epicentar. Njegova jačina je iznimno ozbiljna. Čak 6.4 Rihterove skale što ga svrstava u jače trusove ovog prostora u zadnjem stoljeću. Ovakve pojave su mnogo češće u “Vatrenom pojasu Pacifika”. Čak bih rekao da su tamo “normalna” pojava. Ove trusove prate mnogi sekundarni potresi. Tako su odmah zabilježena dva od 5.1 i 5.3. Desio se i jedan 5.8. Stabilizacija litosfere će dugo trajati. Trus je zabilježen kod mjesta Dures, relativno blizu Tirane. Inače, Tirana je kao Sarajevo, a Dures kao Zenica kada govorite o broju stanovnika”, napisao je Zubić.