INZ: Reduciranjem 10 posto težine korak ka zdravijem životu i izbjegavanju dijabetesa

U jedanaest općina Zeničko-dobojskog kantona, Savez udruženja oboljelih od dijabetesa i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas (četvrtak) su obilježili 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv ove opake bolesti.

– Centralni skup je ove godine u Kaknju, lani je to bio Vareš. Cilj ovakvih kampanja i aktivnosti je pravovremena, kontinuirana kontrola, rano otkrivanje šećerne bolesti, da bi se spriječila i preduprijedila pojava komplikacija. Naš cilj je osnivanje stanja pred-dijabetesa, to je stanje koje predhodi stanju šećerne bolesti, a koje može trajati i do deset-petnaest godina, prije nego se uspostavi potpuna dijagnoza šećerne bolesti, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Ona ističe da je stanje “pred-dijabetesa” otkriveno kod 25 posto naše pretile djece, odnosno 21 posto pretilih adolescenata, a svemu tome doprinose generacije i generacije koje vrijeme provode “za računarima i telefonima”, uz sjedilački način života i industrijski princip prehrane, bez minimuma fizičke aktivnosti.

– Naš fokus je aktivacija fizičke aktivnosti. Redukcija samo deset posto tjelesne mase dovodi do regulisanja šećerne bolesti i spriječavanja komplikacija, ističe dr. Kuduzović.

Jedan od osnovnih ciljeva aktivnosti INZ-a je kontinuirana i efikasna edukacija građana. Zbog toga danas je sa Kakanjcima, a kasnije i Zeničanima, razgovarala i savjete dijelila Maja Trifković, nutricionistica INZ-a. ,

– Naglasak je na pravilnoj prehrani, uranoteženoj prehrani, te fizičkoj aktivnosti. Sve to utiče na preveniranje komplikacija, a time i dobijaju ogromni zdravstveni benifiti, ističe Trifković.

Početku akcije prisustvovali su izaslanik i savjetnik premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Burkić, te načelnik grada domaćina, Kaknja Aldin Šljivo, koji su se pridružili građanima u kontroli šećera u krvi, te razgovoru sa stručnjacima INZ-a.

Drugu godinu zaredom slogan i moto pod kojim se obilježava 14. novembar, Svjetski dan borbe proitiv dijabetesa je “Zaštititimo porodicu”, a isti slogan će ostati i 2020. i 2021., čime se pokazuje da drugi naziv za dijabetes “tihi ubica” nije slučajan.

Ibrahim Delibašić, predsjednik Saveza udruženja oboljelih od dijabetesa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) rekao je da, od osnivanja općinskih udruženja i kantonalnog Saveza udruženja pokušava da se napravi registar oboljelih, te da podatak koliko zaista ima oboljelih od dijabetesa ne zna niko, pa ni najpozvaniji zdravstveni stručnjaci za ovu oblast.

Možda vam se svidi

Leave A Reply