Intervju: Adnan Ibrahimspahić, predsjednik Općinske Izborne komisije (OIK) Kakanj

Bosnu i Hercegovinu 12. oktobra očekuju Opći izbori. U proteklom periodu došlo je do određenih promjena u sastavu Općinske izborne komisije u Kaknju. Dosadašnji predsjednik Hajrudin Čaluk je podnio ostavku, dok su za dva člana komisije Raziju Šljuku i Hamdu Mimića istekli mandati u martu. Općinsko vijeće je donijelo odluku o izboru novih članova i predsjednika a ovu odluku potvrdila je i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Novi predsjednik općinske izborne komisije Kakanj je pravnik Adnan Ibrahimspahić, a novi članovi su Mirza Smajić i Almir Imamović, te članovi iz starog saziva Marijana Tomičić i Mandica Šain. Više od dva mjeseca ovaj sastav radi punom parom , a predsjednik i članovi su sada u mogućnosti da pripreme i provedu Opće izbore u Kaknju. Sve ovo je bio povod da razgovaramo sa predsjednikom Općinske izborne komsije u Kaknju, gospodinom Adnanom Ibrahimspahićem.

Koje su to aktivnosti koje je Općinska izborna komisija provela u više od dva protekla mjeseca?

U proteklom periodu Općinska izborna komisija je u skladu sa Izbornim zakonom BiH te Pravilnicima, Uputstvima i instrukcijama Centralne izborne komisije BiH poduzimala aktivnosti na pripremi predstojećih Općih izbora 2014 godine. Te aktivnosti se odnose na određivanje biračkih mjesta, dodjelu mjesta u biračkim odborima političkim subjektima ovjerenim za ovu izbornu jedinicu, imenovanje članova biračkih odbora, obuku članova biračkih odbora, kao i mnoge druge poslove kako bi izbori i na području Općine Kakanj bili provedeni u skladu sa već navedenim propisima.
Biračka mjesta i lokacije biračkih mjesta smo odredili u saradnji sa Centrom za birački spisak Općine Kakanj, uvažavajući broj birača na određenom prostoru i njihovu udaljenost do biračkog mjesta. Tako smo na području naše Općine konačno odredili 58 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima i glasanje u odsustvu.
Obzirom da u naselju Varda broj birača prelazi 1000, tačnije 1041, Centralna izborna komisija BiH je podijelila to biračko mjesto na Vardu/A i Vardu/B jer Općinska izborna komisija nije mogla dio naselja pridružiti drugom biračkom mjestu obzirom da u tom naseljenom mjestu nije izvršena numeracija ili određivanje ulica. Također, uvidom u Centralni birački spisak, Općinska izborna komisija je utvrdila da broj birača na ranije određenim biračkim mjestima Plandište i OŠ „15 APRIL“ Doboj prelazi 1000 birača. Radi toga smo predstavnik Centra za birački spisak Općine Kakanj gosp. Bahrudin Arnaut i ja održali sastanak sa predstavnicima Centralne izborne komisije BiH na kojem smo dobili upute u vezi ova dva biračka mjesta. Na osnovu tih uputa, Općinska izborna komisija je odredila novo biračko mjesto u naselju Bare na kojem će glasati birači ulice 1. Maj-Bare, njih ukupno 536, a koji su na prošlim izborima glasali na biračkom mjestu Plandište. Tako je formiranjem ovog biračkog mjesta broj birača na biračkom mjestu Plandište smanjen na 661.
Na biračkom mjestu OŠ „15 april“ Doboj broj birača je iznosio 1016. Nakon analize broja birača na tom prostoru, njihovu teritorijalnu raspoređenost i broj birača na susjednim biračkim mjestima, CIK BiH nije bila saglasna sa otvaranjem novog biračkog mjesta, radi čega smo pridružili ulicu ”8. April” biračkom mjestu Doboj (prostorije MZ Doboj), pa će birači te ulice glasati na biračkom mjestu Doboj.

OIK (2)
Sala Općine Kakanj zapečaćena do izbornog dana

Već su određena biračka mjesta na području naše Općine za glasanje. Koliko je registrovano birača na području naše Općine? Na koliko biračkih mjesta će biti obavljeno glasanje i koja biračka imaju najviše glasača?

Nakon određivanja biračkih mjesta i obilaska lokacija biračkih mjesta, dana 14.08.2014. godine smo u skladu sa Instrukcijom CIK BiH izvršili dodjelu mjesta u biračkim odborima političkim subjektima. Nakon toga smo na prijedloge političkih subjekata imenovali 59 biračkih odbora na redovnim biračkim mjestima i birački odbor na biračkom mjestu za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima i glasanje u odsustvu. Na području Općine Kakanj ukupno je registrovan 33.391 birač. Najveći broj birača, preko 900 birača glasat će na biračkim mjestima OŠ ”Hamdija Kresevljaković”, OŠ ”15. April”, Haljinići, OŠ ”Mula Mustafa Bašeskija” i Tršće.

OIK (1)

Imenovani su i članovi biračkih odbora. Kako teku pripreme u vezi obuke i testiranja članova biračkih odbora? Da li ima određenih problema sa članovima biračkih odbora?

Da, u skladu sa Uputstvom o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora imenovali smo biračke odbore. Utvrdili smo program i plan obuke, te izvršili obuku i testiranje svih članova biračkih odbora. Posebno smo obavili obuku za predsjednike biračkih odbora. Nadamo se da će imenovani članovi savjesno i odgovorno, u skladu sa već ranije navedim propisima obaviti svoje obaveze na biračkim mjestima. Problem imamo ako član ne položi test ili odustane od učesća u radu biračkog odbora. Radi toga imenujemo nove članove, vršimo novu obuku, testiranje i sl.

Da li su izvršene i sve ostale tehničke pripreme za Opće izbore 2014. godine?

Općinska izborna komisija svakodnevno provodi aktivnosti na pripremi predstojećih izbora, tako da ćemo sve preostale obaveze obaviti u propisanim rokovima kao i do sada.

Imate li poruku za osobe koje tek prvi put stiču pravo glasa?

Birači koji su navršili 18 godina života do 28.08.2014. godine glasat će na redovnom biračkom mjestu prema prijavljenom prebivalištu. Birači koji navrše 18 godina života nakon 28.08.2014. godine do dana održavanja izbora mogu glasati na biračkom mjestu za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima i glasanje u odsustvu koje se nalazi u Mješovitoj srednjoj školi „Kakanj“ uz predočenje jednog od identifikacionih dokumenata i potvrde o mjestu prebivališta.
Da li postoje još neke informacije neophodne za provedbu izbora, a koje naši birači moraju znati?

Birači bi trebali znati da mogu glasati samo uz važeci identifikacioni dokument i to ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš. Obzirom da u ovom periodu mnogi birači mijenjaju ličnu kartu posebno bi im napomenuo da samo uz važeći identifikacioni dokument mogu obaviti glasanje, pa ako je važenje dokumenta isteklo pa makar i jedan dan, a nemaju drugi važeći identifikacioni dokument glasanje neće moći obaviti.
Također, pored gore navedenih promjena vezanih za biračka mjesta, lokacije biračkih mjesta su se promijenile i u samom gradu. Naime, ranija lokacija i naziv dva biračka mjesta – Dom penzionera je promijenjen i ta biračka mjesta se nalaze u OŠ „Hamdija Kreševljaković“. U mjestu Brežani biračko mjesto se sada nalazi u OŠ „Omer Mušić“, a biračko mjesto Stara jama se sada nalazi u prostorijama pogona „Stara jama“, a ne u objektu Ljubojević Dragana kako je bilo na proteklim izborima. U Dubovom brdu biračko mjesto se nalazi u objektu Musić Elvira.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.