Intervju: Adi Durmić – Kakanjac konzul BiH u Turskoj

U ponedjeljak, 31. marta, na dužnost konzula BiH U Republici Turskoj stupio je Adi Durmić. Njegova ekselencija Adi Durmić je rođen 1981. godine u Kaknju. Od 15. godine živi van Kaknja. Završio je Tursko-bosanski koledž u Sarajevu. Poslije je obrazovanje nastavio u Turskoj. Završio je dodiplomski i postdiplomski studij “Međunarodni odnosi – diplomatija i menadžment”, te diplomatske akademije u Berlinu i Ankari. Već 9 godina radi pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Više od tri godine bio je član bosanskohercegovačkog tima u Vijeću sigurnosti UN-a u Njujorku. Na početku karijere Adi Durmić je bio najmlađi diplomata iz BiH.

RK: 1. januara 2014. godine imenovani ste za Konzula BiH u Turskoj, 31. marta stupate na tu dužnost. Za početak možete li nam objasniti šta je to ustvari konzul i koje su njegove zadaće u inostranstvu? Koja je razlika između konzula i ambasadora?

Adi Durmić: Što se tiče vanjskih poslova,odnosno diplomatije, ona se sastoji iz dva aspekta, to su diplomatski poslovi i konzularni poslovi. Diplomatski poslovi se sastoje od multilateralnog i bilateralnog aspekta tako da ambasadori koji su imenovani u zemljama prijema i svi ostali diplomati u diplomatsko-konzularnom predstavništvu rade na političkom nivou i na bilatralnom nivou odnosa između dvije zemlje, odnosno na multilateralnom nivou sa međunarodnim organizacijama. Konzularni poslovi su malo drugačiji. Generalni konzul i konzularni službenici pružaju konzularne usluge našim građanima u inostranstvu, odnosno u zemlji prijema, pomažu i informišu gradane zemlje prijema o našoj zemlji, i trude se da uspostave ekonomsku, sportsku, kulturnu i sve ostale vidove saradnje.

RK: Ko i na koji način bira konzula? Koji su to uslovi koje treba ispuniti da bi neko bio izabran za konzula?

Adi Durmić: Obzirom da smo mi specifična zemlja, ambasadore i generalne konzule bira Predsjedništvo BiH, a sve ostale diplomate (karijerne) bira Ministar vanjskih poslova.Tako da sam ja karijerni diplomata koji je već prošao jedan razvojni put u Ministarstvu vanjskih poslova.

RK: Priroda Vašeg posla je da ste često odsutni iz domovine, iz rodnog Kaknja, nedostaje li Vam BiH i Kakanj? Šta zapravo za Vas predstavlja Kakanj?

Adi Durmić: Ja sam nedavno napisao jednu kolumnu vezanu za moj Kakanj. Ja nisam birao mjesto rođenja, rodio sam se ovdje u Kaknju, ne svojom voljom ali sam izabrao da budem Kakanjac. Ja volim svoj grad i gdje god da odem ja sa ponosom ističem da sam Kakanjac. Tako da gdje god da odete vama fali ono vaše, kad prođete gradom i poznajete veliki broj ljudi…I ja , bez obzira što sam živio u nekim većim sredinama, ipak osjećam nostalgiju i koliko god da budem vani želim se vratiti, jer moja želja nije da odem vani i da živim vani. Ja budem jedan period vani pa se vratim ovamo, tako da je u suštini moje sve vezano za moj grad, moju zemlju..

RK: Kakanj je jedna mala sredina koja je iznjedrila mnoga značajna imena u raznim sferama, medju njima je svakako i Vaše ime. Vi ste prvi Kakanjac u diplomatskim krugovima. Kako na Vaš uspjeh reaguju Vaši najbliži, prijatelji, poznanici? Koliko se uopšte u Kaknju zna da mi imamo jednog mladog uspješnog diplomatu koji u svijetu predstavlja BiH?

Adi Durmić: Pa, ne znam šta da Vam kažem, moji prijatelji naravno da znaju. Kako sam ja upoznat sa njihovim životima tako su i oni upoznati sa mojim životom, ali mi to nekako, svi prijatelji i rodbina, shvatamo kao neki normalni razvojni put. Ja trenutno, mislim teško je govoriti o samom sebi, ali ne vidim kao da je nešto specijalno urađeno. Jednostavno neke kockice su se posložile u životu i desilo se to što se desilo, da radim u Ministarstvu vanjskih poslova ,na šta sam zaista ponosan i sretan jer je to moj uspjeh. Što se tiče toga dali ostali Kakanjci znaju, ja se nadam da znaju, jer ja sam tu, ja ističem uvijek da sam Kakanjac i želim da pomognem svom gradu svojoj sredini koliko mogu. Ja se nadam da ćemo zajedno i sa institucijama u Kaknju i sa nevladinim organizacijama pokušati na neki način uraditi neke projekte koji mogu doprinijeti našoj sredini.

RK: Nekoliko godina živjeli ste i radili u Turskoj. Kakvi su Vaši utisci o toj zemlji?

Adi Durmić: Turska je za nas, generalno za Bosance, bila jedna velika nepoznanica. Kada sam ja otišao u Tursku mnogi su se čudili mom izboru. Aplicirao sam za neke stipendije u Austriji i SAD-u i na kraju se ispostavilo da je neki moj treći izbor bila Turska ,i ja se zaista nisam pokajao. U Turskoj sam ukupno bio 8 godina i mislim da sam iskoristio maksimalno ono što sam mogao da uradim. Što se tiče same Turske ona je u jednoj ekonomskoj ekspanziji posljednjih godina i radi veoma ozbiljne i veoma dobre stvari na međunarodnom planu po pitanju vanjske politike. Tako da moje poznavanje turskog i obrazovanje koje sam stekao dosta mi pomaže u mom poslu obzirom da u našem ministarstvu nema mnogo ljudi koji govore turski i koji poznaju to podneblje.

RK: Postoje li podaci o tome koliki broj gradjana BiH živi u Turskoj?

Adi Durmić: U Republici Turskoj postoji velika dijaspora Bosanaca i Hercegovaca koji žive dole. Iseljenje iz BiH počinje još prije 140 godina tako da su veći dio te dijaspore u suštini državljani Turske, ali koji i dalje imaju i gaje osjećaje prema BiH i imaju familiju na našim prostorima. Takođe postoji određeni broj građana koji su izbjegli tokom zadnjeg rata i žive na području Turske, kao i veliki broj studenata iz BiH. Svake godine otprilike 20 do 30 studenata iz BiH ode u Republiku Tursku da se obrazuje. Ne mogu kazati tačnu cifru o kojem se broju radi ali Generalni konzulat u Istanbulu pokušava na sve načine da animira naše građane da se prijave i da im pruža sve moguće konzularne usluge.Također,jedan od ciljeva našeg rada u Turskoj je pravljenje ekonomske i svakog drugog oblika saradnje.

RK: Šta će biti težište Vaših aktivnosti u Turskoj? Čemu želite posvetiti posebnu pažnju?

Adi Durmić: Osim konzularnih aktivnosti fokus našeg rada će biti ekonomska diplomatija. Mi ćemo se truditi da uspostavimo što više ekonomskih odnosa, obzirom da znamo da su politički, kulturni i svi drugi odnosi na zavidnom nivou sa Republikom Turskom. U Istanbulu su smješteni svi veći privredni subjekti, Istanbul je ekonomski centar Turske, tako da ćemo mi održavati kontakte sa svim većim firmama i pokušati na neki način animirati što veći broj privrednika iz Republike Turske kako bi napravili konkretne investicije u našu zemlju.

RK: Za kraj poruka sugrađanima, prije svih mladim ljudima koji su nekako apatični i nezadovoljni sami sobom i svim oko sebe. Šta oni mogu učiniti da se promijeni to stanje?

Adi Durmić: Vama jos jednom hvala sto ste me pozvali. Ovakav vid podrške mi zaista puno znači, a što se tiče mladih ljudi, iako djeluje kao neka floskula, zaista moramo vjerovati u sebe. Moramo biti zadovoljni samim sobom i trudit se da radimo na sebi. Ostale neke stvari, naravno da možda malo sporije idu, ali kada mi radimo na sebi ja vjerujem da se dosta toga može postići. Ja mogu kazati iz svog primjera, trudio sam se, radio i sada obnašam tu funkciju koju obnašam. Bitno je samo da vjerujemo u sebe i da se razvijamo što je više moguće!

Preneseno sa: http://radiokakanj.co.ba

Comments are closed.