Intervalni post – jedite po satima i smršajte: Režim ishrane koji podmlađuje tijelo i čisti ćelije

0

Mnoga iskustva pokazuju da povremeni post pozitivno utiče na zdravlje, raspoloženje, mršavljenje i podmlađuje tijelo, piše “Lovesensa“.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Intervalni post je takav sistem ishrane u kojem je potrebno jesti hranu četiri ili osam sati dnevno i strogo u određeno vrijeme. U preostalim satima dozvoljena je samo voda ili cijeđeni sokovi.

Poznati ćelijski biolog Jošinori Osumi koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu ustanovio je kakve sve pogodnosti povremeni post može da ima po naše zdravlje.

Osumi je proučavao proces autofagije, odnosno mehanizam kojim se ćelije samostalno oslobađaju neispravnih elemenata. Naučnik je otkrio da brzina čišćenja ćelija zavisi od nivoa energije u njima, a kada taj nivo nije dovoljan, ćelije počinju intenzivno uništavati oštećene elemente ili stare proteine, pretvarajući ih u izvor energije.

Postoji nekoliko šema posta, ali njihova suština je ista – oni su podijeljeni u dva vremenska perioda po danu ili sedmici, u jednom od kojih možete jesti bilo šta, a u drugom možete samo piti.

Na prijmer, postoji nekoliko opcija za intervalni post:

1. 16/8, tj. ne jedemo 16 sati i jedemo 8 sati. Možete jesti, na primjer, od 10 do 18 sati dnevno 3 do 4 obroka, a ostatak vremena, piti vodu ili sokove.

2. 14/10 je lakša opcija kada morate postiti 14 sati i jesti hranu 10 sati (na primjer, od 10:00 do 18:00).

3. 20/0 – složena ishrana, koja podrazumijeva odbijanje hrane na jedan dan i konzumiranje hrane sljedeći dan. Prema ovoj šemi, možete da jedete ne više od nekoliko puta sedmično.

4. 2/5 – 2 dana u sedmici ne jedete (dozvoljen je minimalan unos hrane, ne više od 500 kalorija dnevno), a tokom 5 dana jedete sve što želite.

Koja iskustva postoje sa intervalnim postom:

  1. Smanjenje viška kilograma
  2. Poboljšanje moždane aktivnosti
  3. Poboljšava rad srca, stanje krvnih sudova i normalizuje krvni pritisak
  4. Smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa
  5. Proces starenja se usporava i tako tijelo postaje otpornije na oksidativni stres

Napomena: Svaki organizam je drugačiji i zato je važno da prije nego što počnete intervalni post, obavezno s ekonsultujte sa svojim ljekarom.