Inspektori u magacinu pronašli robu iz humanitarne pomoći

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH danas su u kontroli sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu na području Nemile utvrdili da postoje indicije o mogućoj zloupotrebi humanitarne pomoći za lične potrebe pojedinca.

U toku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je u magacinu privatne kuće uskladištena određena količina prehrambenih artikala i sredstava za higijenu i tekstila, sa mogućom namjerom da se iskoristi u privatne svrhe. U toku kontrole inspektorima su se obratili i predstavnici udruženja građana koji su tvrdili da je jedan dio robe njihov i da je isti namijenjen za podjelu građanima.
O utvrđenim činjenicama inspektori Porezne uprave FBiH su obavijestili MUP Zeničko-dobojskog kantona zbog provjera i poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti. Prilikom kontrole iz svoje nadležnosti inspektori su u Zavidovićima u trgovinskoj radnji “Boss” zatekli robu bez porijekla (brašno i eurokrem “nutela”) i u Žepču u trgovinskoj radnji “Kristina” (mineralnu vodu i brašno). Zbog sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu, odnosno onemogućavanja da pojedinci zloupotrebe katastrofalno stanje prouzrokovano poplavama u cilju osiguravanja lične koristi i bogaćenja izvršene su ukupno 22 kontrole, od čega je 14 kontrola izvršeno na području Zeničko-dobojskog Kantona i 8 kontrola u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
Zbog utvrđenih nepravilnosti na području ZDK izdata su četiri rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.  Na području Kantona Sarajevo nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa zloupotrebom humanitarne pomoći.
Fena.ba
Možda vam se svidi

Comments are closed.