Inspektori u FBiH još uvijek rade po zakonu starom 30 godina

Iako se stalno govori o reformama, približavanju BiH punopravnom članstvu u EU, i danas se provode zakoni koji su stari po 30 godina i koji su pisani još u vrijeme bivše Jugoslavije, piše Večernji list BiH.

Kako se i danas baštine stari zakoni iz doba SFRJ, vidi se i iz objave Federalne uprave za inspekcijske poslove koja izvješćuje kako je na Graničnom prijelazu Izačić sanitarni inspektor zabranio uvoz i stavljanje u promet pošiljke kakaa u zrnu ukupne težine 23.214,81 kg, podrijetlom iz Obale Bjelokosti i Svetoga Tome i Principa, nabavne vrijednosti blizu 100.000 KM (51,072.58 €).

“Prilikom laboratorijske kontrole kakvoće proizvoda utvrđeno je kako pošiljka ne zadovoljava mikrobiološke kriterije prometa na tržištu BiH te se na osnovi članka 26., stavka 1., točke 4. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (Službeni list SFRJ, broj: 53/91) i članaka 12. i 20. Zakona o hrani BiH (Službeni glasnik BiH, broj: 50/04 ), ne može uvesti niti staviti u promet”, stoji u priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz priopćenja je vidljivo kako inspektori i dalje rade po zakonu iz bivše SFRJ koji je donesen još 1991.

Ova institucija nije jedina u BiH, koja radi po starim zakonima iz doba bivše Jugoslavije, a to je pokazalo i istraživanje Agencije za unapređenje stranih investicija u kojem se ističe kako se veliki broj općina u FBiH i dalje koristi starim prostornim planovima iz vremena bivše Jugoslavije koji su doneseni čak 1980. godine za razdoblje do 2000.

“Prostorni plan predstavlja najvažniji strateški razvojni dokument koji određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvitka, ali FBiH nema prostorni plan. Do donošenja prostornog plana FBiH vrijedi planski dokument “Prostorni plan Socijalističke Republike BiH (SRBiH)” za razdoblje 1981. do 2000. u dijelu koji nije u suprotnosti s Ustavom FBiH. Uz to, postoje i lokalni prostorni planovi. Neke od 10 županija u FBiH usvojile su prostorne planove, dok ih većina nema. Neke općine ih imaju, a neke ne. Prostorni planovi Usvajanje i usklađivanje prostornih planova na svim razinama vlasti u BiH od ključne je važnosti za izgradnju jer urbanističku suglasnost, kao jednu od ključnih dozvola u postupku ishođenja dozvola, nije moguće pribaviti ako neko postrojenje nije uvršteno u postojeće prostorno-planske dokumente”, stoji u izvješću Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Zbog toga na razini Federacije BiH vlada opća konfuzija zbog neusuglašenosti zakona između pojedinih razina vlasti. Kao primjer tog kaosa napominju kako postoji neusklađenost između Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH sa županijskim zakonima o prostornom planiranju i građenju, uključujući i podzakonske akte, a u pogledu nadležnosti izdavanja urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje.

Na prostoru FBiH čak 40 posto općina i gradova uopće nema donesene prostorne planove, zbog čega postupak izdavanja građevinskih dozvola traje u nekim slučajevima i dulje od godinu dana. U općinama i gradovima u kojima su prostorni planovi doneseni u 33 posto slučajeva ti planovi uopće nisu usuglašeni s prostornim planovima županija.

Možda vam se svidi

Leave A Reply