6.8 C
Kakanj
Subota, 8 Maja, 2021

Inovacija Kakanjaca „proizvodnja pčelinjeg otrova“ osvojila drugo mjesto

Kako odmah neposredno poslije završenog takmičenja, piše novinar Hamid Hadžić, tokom trajanja Startup Challenge-a, održano je pet edukacijskih sesija na kojima je učesnicima bilo omogućeno sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti preduzetništva, marketinga, menadžmenta, finansija i informacionih tehnologija, kako bi na finalnom danu, pred tročlanom komisijom svoju ideju uspješno predstavili i osvojili vrijednu novčanu nagradu za realizaciju svoje ideje. Pokrovitelj je bio Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, uz značajan doprinos partnera PACCINO projekta, Projekta zapošljavanja mladih te Sberbanke. U skladu s tim, na proglašenju pobjednika obratili su se prof. dr Elvir Čizmić u ime

Kolega u takmičenju Tarik Mehić
Kolega u takmičenju Tarik Mehić

uprave Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Armin Talić, član komisije te prof. dr Muris Čičić, Ranko Markuš i Vedran Peršić.

Jednoglasnom odlukom tročlanog žirija pobjednik ovogodišnjeg Startup Challange-a je ideja Sarajevo Traveller koju je pripremio i prezentovao tim koji čine Adna Helić i Adis Salihefendić. Pobjednicima je uručen simbolični ček u iznosu od 5.500,00 KM , te će pored novčane nagrade imati i podršku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u toku implementacije i pokretanja navedenog startup biznisa. Značajno drugo mjesto i nagradu od 1500.00 KM zasluženo su osvojila dva kakanjca, o kojima će u narednim redovima biti riječi. Radi se o inovaciji, odnosno „uređaju za izdvajanje pčelinjeg otrova“.

Preuzimanje nagrade -Amir Jašarspahić
Preuzimanje nagrade – Amir Jašarspahić

Kako je ideja pokrenuta?

Naime, Amir Jašarspahić i Tarik Mehić su pokretači ove ideje. Kako momci kažu, sve je krenulo od standardnih studentskih kafa, konstantno su se na druženjima dogovarali i razmišljali kako da krenuu u neke preduzetničke vode i čime da se bave. „Uvijek je bilo više ideja u priči ali teško smo mogli ijednu da iskristališemo. Zatim su došle prijave za StartUp Challenge na Ekonomskom fakultetu gdje su nosioci ideja mogli biti samo studenti tog fakulteta, a budući da ja studiram na ekonomiji a Tarik na Elektrotehničkom fakultetu, ja sam se prijavio na taj natječaj i sa Tarikom zajedno smislio jednu ideju. Glavna bit projekta bila je da nas nauči razmišljati unaprijed i preduzetnički i kroz edukaciju shvatio sam da prva ideja koje je mnogo globalnija i možda privlačnija trenutno nemoguća za ostvariti i onda smo pivotirali naš biznis model i došli na ideju sa kojom smo na kraju i osvojili drugo mjesto, a to je prikupljanje pčelinjeg otrova. U ostvarivanju ove ideje i osvajanju drugog mjesta presudila je Tarikova ljubav za konstantnim eksperimentisanjem sa strujama, znanje programiranja i moj preduzetnički duh i prezentacijske sposobnosti. Tokom trajanja Startup Challenge-a, održano je pet edukacijskih sesija na kojima je učesnicima bilo omogućeno sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti preduzetništva, marketinga, menadžmenta, finansija i informacionih tehnologija, kako bi na finalnom danu, pred tročlanom komisijom svoju ideju uspješno predstavili i osvojili vrijednu novčanu nagradu za realizaciju svoje ideje. Nagrada je  pripala nama dvojici za inovativnu ideju proizvodnje pčelinjeg otrova, a kroz nagradu će se finansirati izrada prototipa, kao i testiranje i dobijanje potrebnih certifikata. U konkurenciji tokom takmičenja  ukupno su bile 33 ideje“, ispričao nam je Amir Jašarsphaić.

Možeš li nam na kraju ukratko pojasniti o kakvoj se inovaciji radi?

Radi se o uređaju za izdvajanje pčelinjeg otrova koji radi na određenim fekvencijama i iritira pčele da ubadaju stalkenu ploču na kojoj se lijepi otrov. Mnogim pčelarima je teško doći do toga, a i kada dođu teško im je skupiti dovoljne količine otrova. Naime, mi bi imali te proizvode i obilazili pčelare i skupljali otrov za njih sa svojim uređajima.

(Kakanj-X / Hamid  Hadžić) 

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO