Inicijativom Midhata Delića, građani koji se liječe izvan BiH uskoro bi trebali imati i pomoć kantona

0

Na 35. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održanoj 23.12. 2016. godine, Midhat Delić,  poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona  podnijeo je inicijativu  za pripremu i donošenje Odluke o osnivanju Fonda na nivou Kantona, iz koga bi se sufinansirali troškovi liječenja građana koji se moraju liječiti izvan države Bosne i Hercegovine.

Nakon trinaest mjeseci čekanja, na 55. sjednici  Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održanoj 31. 1. 2018. godine prihvaćena je inicijativa.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Obrazloženje ove inicijative čitajte u nastavku:
Svjedoci smo, svakodnevno, sve češćih  i raznovrsnijih humanitarnih akcija kojima se u godinama poslije rata pokušava pomoći osobama  svih starosnih dobi, koje nadu u ozdravljenje  ili spas života pokušavajući pronaći u klinikama i bolnicama izvan granica BiH.

Mnoge od tih osoba su zahvaljujući uglavnom darežljivosti dobrih ljudi, različitih udruženja ili pomoći pojedinih privrednih kolektiva uspjele dobiti životnu bitku. Sa kakvim problemima i mukama su se susretali znaju samo oni i članovi njihovih porodica. Mnogi, na žalost, nisu uspjeli u tome jer je prikupljena pomoć ili zakasnila, ili bila nedostatna  da pokrije te troškove.

Obaveza je i kantona i općine i svih drugih nivoa vlasti da vodi brigu o svojim građanima a naročito kada je u pitanju najvažniji segment života građana – to jest zdravlje.  A u svemu tome je možda važniji osjećaj  da u svoj toj muci nisu sami i da neko  brine za njih  i želi im pomoći.

Molim zastupnike i članove Vlade da se ne ogluše o ovu inicijativu jer niko od nas nije siguran da ćemo možda baš njemu već sutra zatrebati takva vrsta pomoći. Podsjećam vas sve na jednu filozofsku misao  da: “Ko hoće nađe način a ko neće nađe razlog”. Sve vas molim da  budemo oni koji traže NAČIN a ne RAZLOG.

Ovo će zasigurno olakšati onima koji su bili prisiljeni prikupljati novac na razne načine, kao što su molbe privrednicima, organizovanje koncerata i  štandova za prikupljanje novca. Od sada bi značajnu pomoć trebao dati kanton a moguće uskoro i općina.

Ista inicijativa pokrenuta je i od strane kluba vijećnika Demokratske fronte  u Općinskom vijeću Kakanj, kao i amandman na budžet Općine Kakanj za 2018. god.