Inicijativa dr. Izetbegović: Traži se ukidanje dvojne ljekarske prakse

Nova direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, dr. Sebija Izetbegović, sastala se početkom sedmice s nekolicinom stranačkih kolega (SDA) iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, na sastanku su, pored ostalog, razgovarali i o izvjesnim korekcijama postojećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Sudeći po sastavu delegacije koja je razgovarala s dr. Izetbegović (sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH Osman Ćatić i potpredsjednik Doma naroda PFBiH Jasenko Tufekčić) korekcije Zakona o radu neće biti kozmetičke prirode. Dapače, čini se da je riječ o vrlo ozbiljnim zakonskim zahvatima za čiju je provedbu potrebno osigurati punu političku podršku vladajućih stanaka.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, dr. Sebija Izetbegović zagovara ukidanje dvojne ljekarske prakse na UKCS-u. Prema grubim procjenaama, oko 250 doktora u isto vrijeme radi na UKCS-u i u nekoj od privatnih klinika.

Prema zamisli dr. Sebije Izetbegović, tu bi oblast trebalo urediti zakonom. Svim ljekarima bi se ponudio izbor – oni koji izaberu privatnu praksu morat će napustiti UKCS, a oni koji se opredijele za rad u UKCS-u morat će se odreći rada u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Ta bi se restrikcija u prvo vrijeme odnosila na šefove klinika koji se bave organizacijom rada na klinici, ali i naučnim i nastavnim radom te je naprosto teško povjerovati da im kad sve to obave ostane vremena i za rad u privatnom sektoru, a postupno bi se primjenjivala i na sve zdravstvene radnike s krajnjim ciljem da se definitivno razgraniči javno od privatnog zdravstva.

Protivnici dvojnog ljekarskog angažmana, u koje spada i dr. Sebija Izetbegović, smatraju da bi se razdvajanjem rada u privatnom i javnom sektoru ukinula korupcija u zdravstvu, jer je rasprostranjena praksa da ljekari pacijente iz državne bolnice šalju u privatne klinike.

Ljekari ne poriču zloupotrebe – da neki doktori pacijente šalju u privatne ordinacije – no tvrde da nije riječ o masovnoj pojavi nego o pojedinačnim slučajevima koje svakako treba i sankcionirati, ali tvrde da se zbog prekršaja nekog ne smije sankcionirati svako. (Svevijesti.com)

Možda vam se svidi

avatar