Imate potrebu za čokoladom ili pekarskim proizvodima? Vaše tijelo vam nešto važno poručuje

0

Nekada je ta žudnja povezana sa stresom, ali prema naučnicima, to može da bude pokazatelj da vašem tijelu nedostaju određene hranljive materije, piše “Srbija Danas“.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Evo šta prekomjerna potreba za nekim namirnicama, u stvari, podrazumijeva.

Ljuta hrana

Začinjena hrana ubrzava metabolizam,a komponenta koja se naziva kapsaicin daje joj ljutinu i može da ublaži bolove u zglobovima i mišićima, pa čak i da smanji migrenu. Nekada nam se zbog tih problema nesvjesno jede ljuta hrana.

Čokolada

Pojedine čokolade sadrže više kofeina nego limenka koka kole (oko 30 mg). Ova komponenta pojačava budnost i energiju jer stimuliše središnji nervni sistem. Dakle, svaki put kad se osjećate umorno i pospano, normalno je da imate potrebu za čokoladom kako biste bili produktivniji.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija je nutritivno bogat. On sadrži komponentu koja se koristi za proizvodnju lijekova, uglavnom onih za snižavanje visokog holesterola. Takođe, potreba za puterom od kikirikija potiče i zbog nutritivnog nedostatka. Ovaj proizvod je sjajan izvor proteina, antioksidansa, masti, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.

Nešto ledeno

Želja za žvakanjem leda i sva ledena, odnosno smrznuta hrane i pića često su povezana sa nedostatkom gvožđa. Stvarni razlog ove potrebe nije potpuno jasan, ali postoji mišljenje da ledena hrana ili led povećavaju budnost ako imate nedostatak gvožđa i anemiju. Još jedna popularna verzija zašto imate želju za smrznutom hranom, a naročito sladoledom, su stres i emocionalni problemi.

Pekarski proizvodi

Peciva, lisnato tijesto i ostali pekarski proizvodi su vrlo bogati ugljenim hidratima. Vrlo lako se osjećamo ispunjeno nakon što pojedemo burek ili kroasan, jer ovoliko kalorija može brzo da nam da puno energije. Ipak, to je samo kratkotrajan osjećaj.

Takođe, kada naše tijelo osjeća veliku potrebu za hljebom, kolačima ili tjesteninom, nedostaje mu hrom i azot. Neki istraživači povezuju želju za ugljenim hidratima sa lošim raspoloženjem i stresom. Nekada konzumiranje omiljenih pekarskih proizvoda oslobađa hormon sreće zvan serotonin.

Meso i burgeri

Ukoliko iznenada imate veliku želju za burgerima, razmislite o tome šta je onošto vam, zapravo treba. To je vjerovatno crveno meso. Prije svega, meso sadrži puno bjelančevina, pa vam možda to nedostaje u organizmu. Isto tako, crveno meso sadrži gvožđe, cink i vitamin B.