Imate ove videokasete iz 90-ih? Na eBayu bi mogle vrijediti i 5 hiljada maraka

Način brze zarade mogao bi se kriti u vašem podrumu ako ste jedan od sretnika koji su nekad u svojoj kolekciji posjedovali videokasete s Disneyjevim klasicima koje se sad smatraju raritetima.

Videokasete na kojima se nalaze neki klasici djetinjstva kao “Mala sirena”, “Pepeljuga” ili “Aladin” sada se na eBayu prodaju po cijeni od, primjera radi, vrtoglavih 4000 dolara. “Kralj lavova” iz 1996. godine prodaje se za, primjerice, 2,600 KM, “Ljepotica i zvijer” iz 1992. godine za više od 5000 KM, dok se čitave kolekcije Disneyjevih klasika prodaju i za vrtoglavih 130 hiljada KM.

Posebno visoku cijenu dostižu izdanja s naslovnicama koje su kratko bile u proizvodnji ili koje su kasnije, kako opisuju prodavači, “zabranjene”, piše Index.hr

Najviše cijene postižu videokazete iz “Black Diamond” kolekcije.

Međutim, ono što je važno naglasiti jest da se na eBayu također mogu pronaći isti Disneyjevi klasici i po puno manjim cijenama, od dvadesetak maraka ili manje pa do otprilike 200 KM.

The Balance Small Business piše da treba uzeti u obzir način poslovanja na eBayu i sličnim internetskim stranicama za prodaju. Prodavač može tražiti cijenu koju želi, no to ne garantira da će pronaći kupca za svoj proizvod ili da će kupac zaista i platiti proizvod po toj cijeni. Na porast cijene također može utjecati i trenutni “hype” na internetu.

Tako The BSM navodi listu od 18 Disneyevih klasika s cijenama prije nego što je, primjerice, 2016. godine nastao “hype” zbog jednog teksta objavljenog u The Tech Timesu o vrtoglavo visokim cijenama “rijetkih” izdanja Disneyjevih klasika.

Lista je (u prosjeku) tad izgledala ovako:

“Dumbo” 80 KM
“Bambi” 40 KM
“Pepeljuga” 175 KM
“Alisa u zemlji čudesa” 70 KM
“Peter Pan” 70 KM
“Dama i skitnica” 105 KM
“Uspavana ljepotica” 105 KM
“101 Dalmatinac” 100 KM
“Mač u kamenu” 50 KM
“Knjiga o džungli” 50 KM
“Robin Hood” 80 KM
“Spasitelji” 50 KM
“Lisica i pas” 60 KM
“Veliki mišji detektivi” 35 KM
“Mala sirena” 175 KM (rijetka, kasnije proglašena ‘uvredljivom’ naslovna strana)
“Spasitelji u Australiji” 50 KM
“Ljepotica i zvijer” oko 265 KM
“Aladin” 345 KM (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

avatar