IMATE LI NEOBJAŠNJIVE MODRICE NA TIJELU? OBRATITE PAŽNJU NA BOJU UKOLIKO SU SE STVORILE SAME: Ovo svi morate znati

Šta učiniti ako imate modrice na koži bez razloga? Zašto se to događa i da li biste trebali biti zabrinuti? Ako imate modrice, to je zato što su kapilare vrlo tanke. Šta je uzrok tome?

7. Trening tegova, dizanje teških stvari

7. Trening tegova, dizanje teških stvari

Dizanje utega je sekundarni razlog za modrice. To znači da su vaše krvne žile već slabe i fizička aktivnost daje samo posljednji dodir. Međutim, previše fizičke aktivnosti može dovesti do oštećenja i najzdravijih kapilara. Na primjer, trening s utezima za koji još niste spremni može biti opasan.

Čak i djeca mogu dobiti takve modrice, jer su pretrpane školske torbe koje se jedva podižu danas prilično česte.Smatra se da takve modrice nisu vrlo opasne, ali to je dokaz činjenice da pretjerujete.

6. Uzimanje lijekova

Uzimanje određenih lijekova koji utječu na krv može dovesti do pojave modrica koje mogu varirati od gotovo nepostojećih do prilično ozbiljnih. Većinu vremena uzrokuju ih antidepresivi, analgetici, protuupalni lijekovi, lijekovi koji sadrže željezo ili antiastmatični lijekovi.

Najčešći lijek koji krv čini tečnijom i može dovesti do modrica je aspirin.

Ako ste primijetili vezu između uzimanja lijekova i upale na koži, trebali biste posjetiti svog liječnika. Može biti da ćete morati prestati uzimati lijek kako biste izbjegli unutarnje krvarenje.

5. Bolesti krvi

Bolesti krvi i krvnih žila mogu izazvati modrice. Varikozu, Willebrandovu bolest, trombocitopeniju ili leukemiju često uzrokuju problemi s cirkulacijom krvi.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply