IMATE LI I VI ‘PAMETNI GEN’? Svaki peti čovjek zbog njega je inteligentniji i živjet će duže od ostalih

Već nekoliko godina znanstvenici su svjesni da jedna varijanta gena KLOTHO, prozvana KL-VS, produžuje život i osigurava bolji rad srca i bubrega.

Isti gen mogao bi biti povezan uz veću inteligenciju, kao i zadržavanje kognitivnih funkcija, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Analima kliničke i translacijske neurologije, a neki mediji već su ga proglasili ‘pametnim genom.’

KL-VS prisutan je u otprilike 20 posto ljudi, a mjerenja mozga osoba starijih od 53 godine pokazala su da oni s jednom kopijom KL-VS gena imaju čak 10 posto veću masu u dijelu prefrontalnog korteksa, za koji se vjeruje da je ključan u raspoređivanju koncentracije i korištenju radne memorije mozga.

No, sve koristi odnose se samo na ljude koji imaju samo jednu kopiju ‘pametnog gena.’ Kako ljudi nasljeđuju gene od oca i majke, na svim kromosomima imamo po dvije verzije istih gena. Katkad se radi o dva identična gena, a katkad se radi o dvije različite alele – varijante određenog gena. Istraživanja su pokazala da osobe s dvije kopije KL-VS alele ne dobivaju korist, već su čak sklonije kraćem životnom vjeku.

Ipak, kako živimo u eri genetskih tretmana i terapija, geni s kojima smo rođeni više nas ne moraju obilježavati za sva vremena. Ovo otkriće učinkovitosti gena otvara nove mogućnosti za liječenje staračke demencije, kao i problema s kardiovaskularnim sustavom i bubrezima u poodmakloj dobi.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.