Imamović: Po megavatsatu proizvedene energije Tuzla bi trebala dobiti najmanje 30 miliona KM, a Kakanj oko 20 miliona KM.

– Boli me što su se čak i u SDP-u BiH pojavila razmišljanja da je s novcem od EPBiH Tuzla dobila sve. Nije. Dobili smo šest puta manje od onih koji 100 puta manje trpe posljedice od Tuzlaka, izjavio je u iuntervjuu za Oslobođenje Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i član GO SDP-a BiH.

• Posljednjih sedmica Tuzla je među najzagađenijim gradovima u Evropi. Građani krive Termoelektranu, oni krive mala i druga ložišta. Može li se tome stati ukraj?
– To nam je trenutno najveći problem. Vidite, Termoelektrana Tuzla godišnje spali četiri miliona tona uglja. Građani, taman kad bi svi ložili ugalj i ne koristili struju, pelet ili neki drugi oblik grijanja, godišnje bi spalili oko 150 hiljada tona uglja. Jasno je ko je najveći zagađivač. Mi sad da sve toplificiramo, samo bismo smanjili emisije za ovih 150 hiljada tona. Ali, i dalje ostaju ona četiri miliona. Zbog toga zahtijevamo hitno odsumporavanje i ne možemo dugo čekati. Ne možemo čekati realizaciju nacionalne strategije do 2028. godine. Mi to želimo do 2018. I to svima treba da bude prvi prioritet kad je u pitanju kvalitet života Tuzlaka. I to očekujemo i od Vlade FBiH i Elektroprivrede. Mi ćemo, evo, nastaviti sa projektima toplifikacije i smanjiti uticaj grada na zagađenje. Ali, oni treba da riješe ona četiri miliona tona koja se spale godišnje u TE Tuzla.

• TE Tuzla je stub elektroenergetskog sektora u BiH. Međutim, Tuzla od EPBiH i FBiH dobija tek djelić onoga što mnogi smatraju da joj realno pripada. Zbog čega je to tako?
– Naravno da nije dovoljno. Mi smo se jedva u 2014. godini izborili za zakonsko regulisanje izdvajanja dijela prihoda od EPBiH, zajedno s Kaknjem. Tuzla sad od EPBiH godišnje dobije do 5,5 miliona KM. Ali, to nije nikakva nagrada. Opet dobijemo šest puta manje nego što dobiju Konjic, Jablanica, Tomislav-Grad, Mostar ili Livno po osnovu hidroelektrana ili akumulacija, što je tipična diskriminacija. Računajući po megavatsatu proizvedene energije, Tuzla bi trebala dobiti najmanje 30 miliona KM, a Kakanj oko 20. Nismo zadovoljni, ali u tom pravcu ćemo i raditi. Ono što me boli jeste da su se čak i u SDP-u BiH pojavila neka razmišljanja da je s ovim novcem Tuzla dobila sve. Nije. Dobili smo šest puta manje od onih koji 100 puta manje trpe posljedice od Tuzlaka. (Oslobodjenje.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply