Ima se, može se – tri vozila koštaju milion maraka: Ko vozi najskuplji auto u BiH?

Najskuplji auto koji je prošle godine uvezen u Bosnu i Hercegovinu je bently continental GT V8S, čija je vrijednost 310.797 KM, a uvozne dažbine na uvoz ovog vozila su iznosile 52.871 KM.

Na drugom mjestu iza bentlya je mercedes benz S63 AMG coupe vrijedan 293.704 KM, a uvozne dažbine za ovo vozilo iznosile su 49.955 KM.
Bently continental je i na trećem mjestu, ovaj auto košta 246.720 KM (41.963 KM uvozne dažbine). Iza dva bentlya i mercedesa poredali su se modeli njemačkog proizvođača sportskih automobila Porschea – porsche carrera vrijedna 235.828 KM (40.202 KM uvozne dažbine), zatim porsche cayenne 228.736 KM (38.996 KM), te porsche vrijedan 227.776 KM (38.848 KM).

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u 2015. godini u BiH je uvezeno ukupno 61.806 putničkih motornih vozila. Ukupna vrijednost vozila koja su uvezena u 2015. iznosi 515 miliona KM. Od ukupnog broja uvezenih vozila, novih putničkih motornih vozila u 2015. uvezeno je 5.510 komada u ukupnoj vrijednosti 175 miliona KM, dok je polovnih vozila uvezeno 56.296 u ukupnoj vrijednosti od 340 miliona KM.

Carina

Prema podacima Uprave, Bosanci i Hercegovci preferiraju, naravno zbog cijene, volkswagen, opel, reno, citroen, ford… Upravo je najviše ovih marki vozila uvezeno u BiH.
Država je na dažbinama prilikom uvoza automobila u prošloj godini zaradila 95,5 miliona KM.

Podsjetimo da se od početka 2013. na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz Evropske unije ne plaća carina, već samo PDV u iznosu od 17 posto, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o vozilu koje ima porijeklo iz neke od zemalja članica EU. Porijeklo se dokazuje izjavom na fakturi ili obrascem EUR 1. U skladu sa trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU carina se na polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU postepeno ukidala u periodu od 2008. do 2013, dok je za nova vozila porijeklom iz EU carina ukinuta još na početku 2009.
S obzirom na to da se u BiH uvozi 10 puta više polovnih nego novih automobila, očekivano je i da starost voznog parka bude, prema istraživanju Instituta za privredni inženjering iz Zenice, 17,07 godina u prosjeku za putničke automobile, slično je i sa autobusima, njihova starost je u prosjeku 17,7 godina, dok je kod teretnih i do 20 godina, a ubjedljivo je najstarija poljoprivredna mehanizacija – traktori su stari i do 26 godina.

Međutim, zbog velikog zagađenja zraka u zimskim mjesecima Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je pokrenulo inicijativu da se zabrani uvoz putničkih vozila koja ne ispunjavaju evropsku normu euro 4. Odluka o zabrani uvoza vozila koja nemaju euro 4 standard stupila je na snagu 1. aprila.

“Cijeneći činjenicu da prilikom uvoz, komercijalna cestovna motorna vozila učestvuju s manje od 10 posto u ukupnom broju uvezenih vozila, odlučeno je da euro 4 standard prilikom uvoza korištenih vozila tretira vozila M1 i N1 kategorije (putnički automobili i teretna vozila)”, kazali su za Fenu u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.
Euro 3 norma koja je uvedena 1998. godine, kako su pojasnili, praktično je dozvoljavala uvoz vozila starijih od 18 godina. Međutim, norma euro 4, koja se u zemljama EU pojavljuje 2005, odnosno 2006. godine, a u BiH se primjenjuje od 1. aprila, podrazumijeva uvoz vozila maksimalne starosti 10 godina.

“Treba posebno istaći da će se primjenom ove odluke, odnosno uvođenjem standarda euro 4 prilikom uvoza automobila u BiH uskladiti najniži tehnički zahtjevi vozila s evropskim normama u ovoj oblasti te smanjiti zagađenje okoliša i opasnosti po zdravlje ljudi u Bosni i Hercegovini, te unaprijediti standard u oblasti zaštite životne sredine sa aspekta korištenja motornih vozila” navode iz Ministarstva.

Autobusi

Ranije je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske predložilo Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se iz odluke o uvozu vozila sa najmanje euro 4 motorom izuzmu autobusi i teretna motorna vozila.
Iz Ministarstva navode da bi izmjena propisa kojim se omogućava samo uvoz vozila sa euro 4 motorom prevoznicima i privrednicima iz Republike Srpske, ali i BiH, onemogućila nabavku novijih vozila.

U Ministarstvu napominju da je osnovni razlog za donošenje ovakvog rješenja, koji navodi predlagač, smanjenje zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi.
“Međutim, zastupljenost putničkih automobila veća je od 80 posto u ukupnom broju registrovanih vozila u RS-u, zbog čega je opravdano izuzeti komercijalna vozila, jer ona u ukupnom broju vozila utiču sa malim procentom, pa će shodno tome najmanje i doprinijeti smanjenju zagađenosti”, rečeno je u Ministarstvu saobraćaja i veza.

U resornom ministarstvu smatraju da bi uvođenje obaveze euro 4 standarda pri uvozu za ove kategorije donijelo više štete po privredu i građane nego koristi u ekološkom aspektu.
Iz Ministarstva napominju da je u Republici Srpskoj na kraju 2015. godine registrovano 345.636 vozila prosječne starosti 16,8 godina.

“Od toga je 1.417 autobusa prosječne starosti 20,15 godina. Registrovano je 49 autobusa sa euro 5 motorom, 105 autobusa sa euro 4 motorom, 436 sa euro 3 motorom, a ostalo su vozila sa tradicionalnim ili euro 1 ili euro 2 motorom”, navode u Ministarstvu.
Sugestije Ministarstva saobraćaja i veza RS-a su djelimično uvažene, odnosno mogu se uvoziti autobusi sa nižim standardom od euro 4, dok ostala teretna vozila ne mogu.

Kako uvesti auto?
Procedura uvoza: Kada se vozilo uvozi u carinsko područje BiH, ono se prijavi na graničnom prelazu, tu se dobije provozna carinska prijava na rok od 10 dana, u tom roku uvoznik mora izvršiti homologaciju vozila kod nekog od ovlaštenih tehničkih servisa u BiH i nakon toga doći u nadležnu carinsku ispostavu u BiH gdje se vrši carinjenje vozila. Kad se vozilo ocarini i plate uvozne dažbine, ono se može registrovati kod nadležnog MUP-a. (Jakub Salkić/Oslobodjenje.ba)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar