Ili će visoki predstavnik suspendovati Dodika, ili će BiH nastaviti da tone

Međunarodna zajednica predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku nakon njegovog današnjeg skandaloznog ispada definitivno bi morala pokazati crveni karton i eliminirati ga iz političkog života.

Ovako je za Vijesti.ba predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca, akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić prokomentarisao Dodikovo iznenadno napuštanje sastanka s delegacijom UO PIC-a, uz obrazloženje da za to nisu ispunjeni osnovni uslovi, jer u sali nije bila istaknuta zastava manjeg bh. entiteta, koji on predstavlja.

Podsjetimo, nakon što je otvorio sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, kojem su prisustvovala i druga dva člana kolektivnog šefa države Željko Komšić i Šefik Džaferović, Dodik je prisutnima poručio da je BiH “državna zajednica sastavljena od dva entiteta” i da je RS njen dio, te da prema tome i “zastava RS-a mora biti istaknuta”, a zatim je naprasno napustio sastanak.

– Ovo što je on danas uradio je poniženje i šamar čitavoj međunarodnoj zajednici. Mislim da Dodika sada od političke suspenzije, ukoliko međunarodna zajednica drži do svog digniteta, neće spasiti ni ruski ambasador – mišljenja je Kurtćehajić.

Dodik brutalno urušava državu BiH

Naš sagovornik pojašnjava kako visoki predstavnik ima puni kapacitet da suspenduje svaku osobu koja u ozbiljnijoj mjeri urušava Dejtonski mirovni sporazum. Podsjeća da su to radili i bivši visoki predstavnici – Wolfgang Petritsch 2001. godine, kada je s dužnosti člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda smijenio Antu Jelavića, ali i Petritschev nasljednik Paddy Ashdown – koji je četiri godine kasnije smijenio Dragana Čovića.

– Ovo što Dodik već mjesecima radi je brutalno urušavanje države na čijem se čelu sada nalazi, i ja zaista ne znam da je iko prije ko je suspendovan u toj mjeri urušavao državu BiH kao što to danas radi Dodik – ističe Kurtćehajić.

Međutim, nastavlja, aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko očigledno ili nema hrabrosti ili to ne želi da uradi zbog svog komoditeta, kako njegova pozicija ne bi bila dovedena u pitanje od strane ruskog ambasadora.

– Imajući u vidu Dodikove ranije stavove, njemu se moralo oduzeti pravo da se kandiduje na oktobarskim izborima, a naročito za poziciju člana Predsjedništva BiH. Da je Dodik suspendovan, to bi ujedno bila poruka i svim drugim političarima iz manjeg bh. entiteta šta ih očekuje ako budu slijedili opciju koju zagovara Dodik – kazao je Kurtćehajić.

Prema njegovim riječima, Dodik vjerovatno smatra da će uspjeti u svom političkom cilju razbijanja države Bosne i Hercegovine i budućem prisajedinjenju manjeg entiteta Srbiji, čime bi ugradio svoje ime u najznačajnije historijske ličnosti srpskog naroda.

– Sumrak svjetskog poretka, sumrak civilizacije bi bio ako se tom čovjeku dalje nastavi da radi na razbijanju BiH, jer mu se očigledno dosad nije pokazalo šta je crvena linija. Zbog takvog njegovog ponašanja sutra možemo doći u situaciju da opet imamo rat – dodaje Kurtćehajić.

Međunarodna zajednica više ne treba oklijevati

Osvrnuvši se na Dodikove današnje riječi da je BiH “državna zajednica sastavljena od dva entiteta”, Kurtćehajić poručuje da BiH nije sastavljena, već da ima dva entiteta.

– To je ogromna razlika, jer Bosnu i Hercegovinu niko nije sastavljao – potcrtava Kurtćehajić.

Smatra izrazito važnim da se Dodiku skrene pažnja i da BiH ne može nazivati državnom zajednicom.

– Ona nije državna zajednica, ona je država BiH. To je situacija zbog koje bi također visoki predstavnik trebao da reaguje – ocjenjuje Kurtćehajić.

U manjem bh. entitetu, naglašava naš sagovornik, ne smiju koristiti ni termin zajedničke, već institucije države BiH.

– Termin zajedničke institucije apsolutno nigdje ne postoji, osim u namjerno lošim prijevodima koji su napravljeni u tu svrhu – pojašnjava Kurtćehajić.

Sve ovo što radi Dodik, mišljenja je ugledni profesor, je u sklopu njegove politike kojom nastavlja da slabi državu BiH, ponižava je i karakteriše nemogućom.

– Ako je međunarodna zajednica mogla smijeniti neke od prethodnih članova Predsjedništva BiH, onda se zaista ovdje više ne treba oklijevati – dodaje Kurtćehajić.

Naglašava kako krivi kompletan politički establišment u BiH zbog nereagiranja na Dodikovu skandaloznu izjavu koju je dao mjesec dana prije oktobarskih izbora, kada je u jednom TV nastupu rekao da BiH nije njegova država, te na novinarsko pitanje – je li njegov cilj nezavisna RS – odgovorio: “Da, ja to i ne krijem”.

– Međutim, BiH je zemlja čudesa u kojoj je moguće sve što nije normalno, pa i to da se na njenom čelu nalazi čovjek koji ima intenciju da bude njen grobar. Ali, iskreno se nadam da će ovaj put međunarodna zajednica odlučiti da reagira i Dodika suspenduje iz političkog života – zaključuje Kurtćehajić u razgovoru za Vijesti.ba.

Možda vam se svidi

Leave A Reply