Identifikacije u toku: Za kolektivnu dženazu u Srebrenici spremno 25, a u Prijedoru 28 žrtava

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine, za sada, su spremni posmrtni ostaci 25 žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

“Međutim, do same dženaze taj broj bi mogao biti nešto veći s obzirom da se u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) nalazi još 41 žrtva koja je također, identifikovana, međutim, porodice nisu dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta”, izjavila je Fazlić.

U PIP-u se nalazi, kako je kazala, još 105 posmrtnih ostataka za koje su stigli rezultati DNK analize ali još uvijek nisu zakazane identifikacije od porodica.

Fazlić je pojasnila i da će ove godine na dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari biti ukopana i braća Fahrudin (1970.) i Ramo Mujić (1968.) kao i braća Kasim (1973.) i Asim Isaković (1975.).

Za sada je najstarija žrtva koja će biti ukopana na dženazi 11. jula Šaha Cvrk, rođena 1913. godine.

Istovremeno, za sadu su i za zajedničku dženazu 20. jula u Prijedoru, spremni posmrtni ostaci 28 žrtava. Radi se o identifikaciji žrtava čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u septembru 2017. na lokalitetu Korićanske stijene.

Možda vam se svidi

Leave A Reply