I pored upozorenja inspekcije i stručnjaka: Ostaci kurbana bačeni pored kontejnera u sarajevskim naseljima

0

Iako je prema tradiciji islama običaj je da se ostaci kurbana zakopaju u zemlju, čini se da neki građani ne mare za tim.

Uoči Kurban-bajrama građanima apelirano iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se odlaganje kožica vrši po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čini se da su pojedinci to upozrenje olako shvatili.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tako su nam čitatelji i danas poslali fotografije odlaganja kurbanskih kožica i ostataka pored kontejnera u sarajevskim naseljima Bojnik i Dobroševići.

Kao što je poznato prema tradiciji islama običaj je da se ostaci kurbana zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju ili daju životinjama.

Stručnjaci ističu da je vrlo važno znati da je pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla obaveza prema vjerskim propisima, ali i prema postojećoj zakonskoj regulativi. Ako je moguće, treba angažirati higijeničarsku službu za zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla.

– Neadekvatnim zbrinjavanjem može doći do narušavanja okoliša, što u konačnici može i negativno utjecati na zdravlje ljudi – poručili su uoči Kurab – bajrama iz Institua za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Podsjetimo, i jučer je Eko policija u Rakovici primijetila pored kontejnera mrtav kurban koji su ostavili nesavjesni građani.