I pored upozorenja inspekcije i stručnjaka: Ostaci kurbana bačeni pored kontejnera u sarajevskim naseljima

Iako je prema tradiciji islama običaj je da se ostaci kurbana zakopaju u zemlju, čini se da neki građani ne mare za tim.

Uoči Kurban-bajrama građanima apelirano iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se odlaganje kožica vrši po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čini se da su pojedinci to upozrenje olako shvatili.

Tako su nam čitatelji i danas poslali fotografije odlaganja kurbanskih kožica i ostataka pored kontejnera u sarajevskim naseljima Bojnik i Dobroševići.

Kao što je poznato prema tradiciji islama običaj je da se ostaci kurbana zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju ili daju životinjama.

Stručnjaci ističu da je vrlo važno znati da je pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla obaveza prema vjerskim propisima, ali i prema postojećoj zakonskoj regulativi. Ako je moguće, treba angažirati higijeničarsku službu za zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla.

– Neadekvatnim zbrinjavanjem može doći do narušavanja okoliša, što u konačnici može i negativno utjecati na zdravlje ljudi – poručili su uoči Kurab – bajrama iz Institua za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Podsjetimo, i jučer je Eko policija u Rakovici primijetila pored kontejnera mrtav kurban koji su ostavili nesavjesni građani.

Možda vam se svidi

Leave A Reply