I Instagram u borbi protiv lažnih vijesti

Iako se Instagram ne susreće sa toliko lažnih objava kao što je to slučaj sa Facebookom, analitičari ističu da je možda i efikasniji u širenju lažnih informacija.

Iako objavljivanje lažnih informacija na Instagramu nije zabranjeno, njihovo označavanje prvi je korak koji je Instagram poduzeo u borbi protiv lažnih vijesti i neistinitih informacija koje se šire društvenim mrežama.

Baš kao što je to već dobro poznata praksa na Facebooku, ubuduće će se takve informacije teže širiti i samim Instagramom.

Facebook je još u maju pokrenuo prepoznavanje fotografija na Instagramu kako bi se sadržaj koji je na Facebooku označen kao lažan ili neistinit, automatski uklonio i sa Instagrama.

Objave koje algoritam prepozna kao lažne neće biti obrisane, već će biti uklonjene iz kategorije “Istraži” i neće se pojavljivati u rezultatima pretraživanja.

Prijavljivanje lažnih objava na Instagramu za sad će biti dostupno samo u SAD, a postepeno bi trebalo biti dostupno i u ostatku svijeta.

Korisnici Instagrama mnogo su aktivniji u “lajkanju”, komentarisanju i dijeljenju sadržaja od korisnika Facebooka, a faktografi koji rade sa Facebookom su skeptični i ne vjeruju da korisnici sami mogu efikasno prepoznavati i prijavljivati lažne objave, prenosi “Tanjug”.

Možda vam se svidi

avatar