Husein Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

Husein Bosnić osuđen je danas na sedam godina zatvora pred Odjelom za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

Bosnić je proglašen krivim za počinjenje krivičnog djela “javno podsticanje na terorističke aktivnosti” iz člana 202.a u vezi sa krivičnim djelima “vrbovanje radi terorističkih aktivnosti” iz člana 202.b i “organizovanje terorističke grupe” iz člana 202.d stav 2 Krivičnog zakona BiH.

Sutkinja Amela Huskić u obrazloženju presude kazala je da je Bosnić kriv što je “2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području BiH van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici javno postrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama, te javno na skupovima, kao i putem društvene mreže Youtube održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIS, te da kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje ona organizuje”.

U izrečenu kaznu zatvora uračunava se i vrijeme koje je Bosnić proveo u pritvoru od 2014. godine.

Kako je rečeno prilikom izricanja presude, olakšavajuća okolnost pri donošenju presude je bila da je Bosnić porodičan čovjek i otac 18 djece, a otežavajuća da nije pokazao kajanje.

Na presudu je moguće podnijeti žalbu u roku od 15 dana od prijema pismenog podneska presude. (Fokus.ba)

Leave A Reply