HSBC banka: Srbin u koferu donio 20 miliona eura u švicarsku banku

Među tajnim računima švicarske ekspoziture HSBC banke nalaze se i oni na kojima je skriven novac bogataša iz Srbije. Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je jučer tajnu prepisku službenika HSBC banke.
Njom je dokumentovano ono o čemu svjetska javnost godinama priča: dio švicarskih banaka živi od onih koji su spremni da plate visoke provizije bankara kako bi utajili porez u svojim državama, donosi “Blic”.

Prema jednom od objavljenih dokumenata, službenik HSBC banke opisuje uznemirenje kada im je, u želji da položi 20 miliona eura, došao jedan građanin Srbije.

“Zamolili smo ga da se pri budućim posjetama banci ponaša manje upadljivo. Rekli smo mu da se dosad nismo miješali u njegove transakcije, ali da bismo više cijenili kada bi se iznosi koje donosi smanjili. Odgovorio je da razumije našu zabrinutost i poručio da će ubuduće koristi manje iznose”, kaže se u jednoj od zabilješki službenika zaduženog za misterioznog srpskog državljanina, prenose nezavisne.

U dokumentima “Svisliksa” pominje se 38 klijenata povezanih sa Srbijom, od kojih najmanje pet ima srpski pasoš. Kroz račune povezane sa Srbijom prošlo je ukupno 46 miliona dolara, a najveći ukupni iznos povezan direktno sa Srbijom je 11,1 milion. Razlog što nema više “srpskih para” na tajnim švicarskim računima nije u malom interesovanju naših bogataša za usluge HSBC banke, već procjena švajcarskih tajnih bankara da bi klijenti iz Srbije svojim neopreznim ponašanjem mogli da im pokvare mnogo ozbiljnije poslove.

Možda vam se svidi

Comments are closed.