HSBC banka: Srbin u koferu donio 20 miliona eura u švicarsku banku

0

Među tajnim računima švicarske ekspoziture HSBC banke nalaze se i oni na kojima je skriven novac bogataša iz Srbije. Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je jučer tajnu prepisku službenika HSBC banke.
Njom je dokumentovano ono o čemu svjetska javnost godinama priča: dio švicarskih banaka živi od onih koji su spremni da plate visoke provizije bankara kako bi utajili porez u svojim državama, donosi “Blic”.

Prema jednom od objavljenih dokumenata, službenik HSBC banke opisuje uznemirenje kada im je, u želji da položi 20 miliona eura, došao jedan građanin Srbije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Zamolili smo ga da se pri budućim posjetama banci ponaša manje upadljivo. Rekli smo mu da se dosad nismo miješali u njegove transakcije, ali da bismo više cijenili kada bi se iznosi koje donosi smanjili. Odgovorio je da razumije našu zabrinutost i poručio da će ubuduće koristi manje iznose”, kaže se u jednoj od zabilješki službenika zaduženog za misterioznog srpskog državljanina, prenose nezavisne.

U dokumentima “Svisliksa” pominje se 38 klijenata povezanih sa Srbijom, od kojih najmanje pet ima srpski pasoš. Kroz račune povezane sa Srbijom prošlo je ukupno 46 miliona dolara, a najveći ukupni iznos povezan direktno sa Srbijom je 11,1 milion. Razlog što nema više “srpskih para” na tajnim švicarskim računima nije u malom interesovanju naših bogataša za usluge HSBC banke, već procjena švajcarskih tajnih bankara da bi klijenti iz Srbije svojim neopreznim ponašanjem mogli da im pokvare mnogo ozbiljnije poslove.