Hrvatskoj i Crnoj Gori prijete olujno nevrijeme i obilne kiše

0

Građani se pozivaju da prilagode svoje aktivnosti najavljenoj meteorološkoj situaciji

Nadležne službe u Crnoj Gori i Hrvatskoj upozoravaju da se narednih dana očekuje olujno nevrijeme sa grmljavinom i obilnim padavinama koje mogu izazvati poplave.
Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se u naredna četiri dana očekuju nestabilne vremenske prilike, ponegdje sa obilnom kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, olujnim južnim vjetrom.
Iz Direktorata su upozorili da su zbog obilne kiše, velikog priliva vode, i jakog južnog vjetra, potencijalno moguće i određene posljedice u centralnim, južnim i primorskim predjelima.
– Direktorat izdaje upozorenje s ciljem podizanja operativne spremnosti nadležnih organa u sistemu zaštite i spašavanja, dok se građani pozivaju da prilagode svoje aktivnosti najavljenoj meteorološkoj situaciji, a ostali subjekti da preduzmu neophodne mjere da bi se izbjegla potencijalna šteta – dodaje se u saopćenju.
Iz Direktorata ističu da će svi nadležni subjeki sistema zaštite i spašavanja za pomenuti period podići nivo operativne spremnosti za odgovore u takvim situacijama.
Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je posebno saopćenje u kojem se navodi da će za vikend biti hladnije od prosjeka za ovo doba godine, da se očekuje obilna kiša i olujni vjetar.
Najviše padavina sutra se očekuje na Jadranu, gdje su, kako se navodi, uz grmljavinsko nevrijeme moguće ponegdje i bujične poplave.
Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je takođe izdat drugi stepen upozorenja – narančasto na opasno vrijeme.
avaz.ba