Hrvatski gej par smije usvojiti dijete: Napravili su presedan za čitavo društvo

Istospolni bračni par iz Hrvatske Ivo Šegota i Mladen Kožić mogao bi ispisati historiju Balkana pošto su nakon žalbe koju su podnijeli i bitke koju vode još od 2017. godine, konačno dobili mogućnost da postanu roditelji, odnosno, da usvoje dijete, pošto im je Ustavni sud Hrvatske svojom odlukom to omogućio.

– Odluka Suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, ali, kako je rečeno tokom objave, Sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku – ističe advokatica Sanja Bezbradica-Jelavić, koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića, u izjavi za “Jutarnji List”.

– Presretni smo. Kako smo rekli i sudiji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo nadali. Dugo smo željeli biti roditelji. Stoga smo, ubrzo nakon vjenčanja, podnijeli zahtjev nadležnom centru za socijalnu zaštitu da postanemo potencijalni usvojitelji, ali odmah smo odbijeni, zbog čega smo, također, pokrenuli sudski postupak na Upravnom sudu, koji još traje. Puno smo o tome razmišljali. Svjesni smo da je to privremena, a ne trajna odluka o usvajanju i da hranitelji nisu usvojitelji, ali zaključili smo da bi i ta opcija bila ostvarenje naših snova – naveo je Ivo Šegota u intervjuu za “Jutarnji”.

Kako su naveli, ne žele da se zadrže na jednom djetetu, već bi voljeli da odgajaju više djece. Upravo zbog toga, oni su od 2017. godine išli na razgovore u Centar za socijalni rad u Zagrebu, gdje su prolazili kroz razne razgovore i testove.

Tokom neophodne procjene i testiranja su im rekli da u Zagrebu nedostaje porodica koja žele da postanu hranitelji i da mnogi nemaju uvjete da u dom prime više djece, zbog čega su centru prisiljeni da razdvajaju biološku braću i sestre.

– Lijepo su nas primili, posebno psiholog i socijalna radnica, koja nam je rekla da je sretna jer smo zainteresirani da u kuću primimo dvoje, troje djece – rekao je Kožić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply