Hrvatska značajno smanjila penzije osobama koje su radile u republikama bivše SFRJ

Brojnim penzionerima u Hrvatskoj posljednjih mjeseci stižu rješenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju nove, znatno niže, penzije od onih koje su primali ranije.

Kako piše “Jutarnji list”, ovim penzionerima se tek sada, 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se reguliše međudržavno socijalno osiguranje na toj teritoriji, ažuriraju iznosi penzija, i to u pravilu rezultuje bitno nižim iznosima.

Prema nezvaničnim podacima, radi se o oko dvije hiljade ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, što su za pojedine penzionere iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina, pišu “Nezavisne“.

Ona je korisnica porodične penzije koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina radnog staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njen je suprug ostvario na području Hrvatske, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Antoniji su u HZMO-u objasnili da je to posljedica primjene međudržavnih sporazuma sa Srbijom i BiH. Ipak, niko joj nije rekao zašto joj je penzija umanjena za čak 1.100 kuna.

“Samo su mi rekli da su to trebali napraviti još 2011. godine”, kazala je ona.

Prema nezvaničnim informacijama, još je oko dvije hiljade penzionera u Hrvatskoj čije penzije nisu usklađene s međudržavnim sporazumima, što znači da i oni mogu očekivati manja primanja ili upravo dobivaju rješenja o njima. Razlog je tome što im se, pojednostavljeno rečeno, penzija dosad isplaćivala kao da je u cijelosti zarađena u Hrvatskoj.

Možda vam se svidi

avatar