Hrvatska policija može samo na jedan način da se izvuče za protjerivanje nigerijskih studenata

Slučaj dvojice nigerijskih studenata koje je, prema sopstvenim tvrdnjama, zagrebačka policija, uz prijetnju oružjem protjerala u BiH i dalje plijeni pažnju medija s obje stranice Hrvatske i BiH, a portal “Index” piše da postoji samo jedan scenario prema kojem hrvatska policija zaista nije kriva za njihovo protjerivanje.

Dosad je, navodi se, mnogo puta zabilježio da krijumčari znaju da prevare svoje “klijente” i da ih se odvedu do destinacije koju su im obećali. Zamislimo, dakle, piše Index, da su nigerijski studenti platili krijumčaru ljudi da ih prebaci u Sloveniju ili Italiju, a on ih je prevario i prebacio do zelene granice između Hrvatske i BiH, kao i da im je tamo rekao da krenu da pješače kroz šumu i na drugoj strani će ih dočekati Italija ili Slovenija.

Eboh i Abia su ga poslušali i tek kada su nabasali na migrante kod Velike Kladuše shvatili da su prevareni i da su odvedeni u BiH. Ondje su onda od migranata čuli o standardnom postupanju hrvatske policije, koja ljude inače zaista dovodi kombijima do zelene granice i ilegalno i pod prijetnjom nasilja protjeruje u BiH, pa su u skladu s tim konstruisali priču koju sada nude medijima.

Drugim riječima, precizira portal, jedini je scenarijo u slučaju nigerijskih studenata u kojem hrvatska policija nije nimalo kriva ujedno je i scenarijo u kojem je hrvatska policija – krajnje nesposobna.

Možda vam se svidi

Leave A Reply