Hrvatska otvara granice za putnke iz BiH

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović u Petrinji je razgovarao s reporterkom Vanjom Kranic o najavljenom ukidanju obvezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine. Božinović je kazao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana.

“Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH”, pojašnjava Božinović. 

Kazao je kako je ono što je bitno da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom.

“Nije neočekivano ni da rastu brojevi ne samo u Hrvatskoj, rastu brojevi nozaraženih u Europi. Prema svemu sudeći, to su blaže kliničke slike”, ističe.

Na pitanje hoće li Hrvatska svejedno otvoriti granicu s BiH, čak i ako se BiH ne nađe u preporukama Europske unije, odgovara:

“Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice”, kazao je Božinović za N1.

Predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, koji se aktivno bori za poziciju naših gradjana koji rade i žive vani, oštro je reagovao i tražio od Vijeća ministara BiH da hitno odgovori čim je Hrvatska uvela ove mjere i uvede reciprocitet. Nažalost, Vijeće ministara BiH je ovaj prijedlog najavilo tek nakon 5 dana, a odmah nakon toga su vlasti R Hrvatske popustile i već danas ukinule samoizolaciju.

Pročitajte komentar Šepića na zvaničnoj FB stranici Senad Šepić:

Da Bosna i Hercegovina ima iole ozbiljnu vlast, Hrvatska nikad ne bi uvela jednostrano mjere o samoizolaciji za bh. građane, a da to ‘iznenadi’ članove Vijeća ministara BiH i da to oni saznaju iz medija.

Ako bi kojim slučajem to i uradila Hrvatska, da imamo poluozbiljnu vladu, u roku od 2 sahata bi bila održana hitna sjednica Vijeća ministara BiH i bio bi odgovor i reciprocitet iz naše zemlje.

O tome sam pisao isti dan kad je Hrvatska uvela mjere i pozvao Vijeće ministara BiH da reaguje. Tek nakon 5 dana su odlučili čuti i poslušati savjet kako da reaguju i zaštite dignitet naše zemlje i građana, ali time i sebe kao vlasti, koju bi komšije konačno morale početi uvažavati. To je odmah rezultiralo time da vlasti iz R Hrvatske najave ukidanje samoizolacije već od sutra.

Ovo je nauk svima nama i vjerujem da će naši građani znati odbaciti ovu nesposobnu vlast i okrenuti se politikama koje će ih dostojno predstavljati i štititi njihove interese.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply