Hrvatska od danas predsjedava Evropskom unijom

Hrvatska je s prvim danom nove, 2020. godine, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije (EU).

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja biće 15. januara koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović ranije je najavila kako će njena zemlja tokom šest mjeseci predsjedanja nastojati pridonijeti izgradnji bolje i kompaktnije Evrope te kako očekuje da će tokom tog perioda Hrvatska dobiti novu dimenziju svog međunarodnog položaja.

Prvi prioritet je “Evropa koja raste” koji ponajprije uključuje pitanje demografskog rasta, a posebna pozornost biće posvećena mladim ljudima u ruralnim područjima.

Slijedi prioritet naziva “Evropa koja povezuje” koji će promicati inicijative koje pogoduju transportu, energetici, digitalnoj povezanosti i novim tehnologijama, ali i sportu, kulturi i obrazovanju.

Treći prioritet kojeg je navela predsjednica Hrvatske je “Evropa koja štiti svoje građane” koji podrazumijeva unutarnju i vanjsku sigurnost i zaštitu evropskih građana te rad na zaštiti od ilegalnih migracija, ali i na kibernetičkoj sigurnosti, zaštiti privatnosti, suzbijanju organiziranog kriminala.

“Evropa koja je otvorena i asertivna u svom neposrednom susjedstvu i globalno”, četvrti je hrvatski prioritet, navela je.

Prioritete predsjedanja Vijećem EU-a ranije je iznio hrvatski premijer Andrej Plenković u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižice (NSK), gdje će se održavati najveći dio događanja vezan uz predsjedanje u prvoj polovini 2020. godine.

Možda vam se svidi

Leave A Reply