Hrvatska neće priznati diplome iz Republike Srpske

Ukupno šest univerziteta je prošle godine ostalo bez akreditacije, koja im zahvaljujući blokadi rada Agencije još nije produžena.

Vlasti RS neće uspjeti da preko Hrvatske zaobiđu Agenciju za razvoj visokoškolskog obrazovanja BiH s kojom se više od dvije godine spore oko kriterija za akreditaciju univerziteta i fakulteta. Za TV1 i Oslobođenje Agencija za znanost i visoko obrazovanje u Hrvatskoj je potvrdila da visokoškolske kvalifikacije iz BiH mogu biti priznate samo u slučaju da ih je izdao univerzitet koji posjeduje akreditaciju nedležnog akreditacijskog tijela te države.

“Kada navedeni uvjet, kao i ostali zakonom propisani uvjeti nije zadovoljen, Agencija za znanost i visoko obrazovanje nije u mogućnosti priznati inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju”, između ostalog navodi se u dopisu iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje u Hrvatskoj.

Iz Hrvatske je potvrđeno da se o ovome razgovaralo sa predstavnicima resornog ministarstva iz RS i entitetske Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

Podsjetimo, Delegacija iz RS-a je insistirala na tome da upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH nije uslov za priznavanje diploma.

“Napominjemo kako je pitanje osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja, odnosno posjedovanja važeće akreditacije koju je izdalo nadležno nezavisno tijelo od iznimne važnosti te da sustav akreditiranja treba biti postavljen na jasnim i transparentnim kriterijima”, navodi se u odgovoru iz Hrvatske.

U Banjaluci je za danas zakazan novi sastanak UO Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, na kojem će se ponovo pokušati naći kompromis bez kojeg nije moguća reakreditacija univerziteta i fakulteta.

Ukupno šest univerziteta je prošle godine ostalo bez akreditacije, koja im zahvaljujući blokadi rada Agencije još nije produžena. Radi se o Univerzitetu u Zenici, Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci, Visokoj školi „Banja Luka College“ i Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci.

U intervjuu za Oslobođenje, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je govorio o problemu reakreditacija visokoškolskih ustanova u BiH, a koji je upozorio da zbog zastoja u postupcima akreditacije, trpe najviše studenti i visokoškolske ustanove iz RS-a, piše Oslobođenje.

Možda vam se svidi

Leave A Reply