Hrvatska je pred propašću

S obzirom na to da će se taj omjer samo pogoršavati zbog masovnog iseljavanja i prirodnog pada broja stanovnika, oni koji budu išli u penziju za 20-30 godina, mogu zaboraviti na to da će od državne penzije uspjeti preživjeti.

Trenutno u Hrvatskoj ima 1,52 miliona radnika, odnosno osoba koje plaćaju penziono osiguranje, i 1,24 miliona penzionera, što znači da na svakog penzionera dolazi 1,23 radnika. Kada se pogledaju historijski podaci, vidljivo je da se taj omjer pogoršava već četiri decenije, a gotovo nevjerovatno zvuči da je početkom 80-ih godina na jednog penzionera u Hrvatskoj dolazilo oko 4 radnika, piše “Index“.

Situacija je zapravo još lošija od onog što pokazuju podaci

Situacija u penzionom sistemu Hrvatske je zapravo i lošija nego što ovi omjeri pokazuju jer treba imati na umu da se u radnike ubrajaju i hiljade ljudi viška u državnoj administraciji ili javnim kompanijama koji ne stvaraju novu vrijednost, nego su “zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim ili izmišljenim poslovima.

Osim toga, u penzionom sistemu je i veliki broj povlaštenih penzija. Ukupno je u penzionom sistemu 175.200 “povlaštenih” penzionera, a za njihove penzije mjesečno se izdvaja 773,4 miliona kuna, odnosno oko 9,3 milijarde kuna godišnje. Naravno, i ti penzioneri imaju više ili manje zarađenog staža, ali penzije su često veće u odnosu na ono što bi dobili da se radi o uobičajenim radničkim penzijama. Zbog toga mnogi smatraju da bi beneficije koje proizlaze iz penzija po posebnim propisima trebale biti izdvojene iz penzionog sistema.

Možda vam se svidi

avatar