Hrvatska: Ivo Josipović osnovao novu stranku

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović izabran je juče za lidera nove stranke “Napred Hrvatska – progresivni savez”, a građanima je poručio da će njegova partija biti uspešna i da neće biti kratkotrajna poput zvezde padalice.

Za Josipovićevog zamenika izabran je nezavisni poslanik u Saboru Josip Kregar, čime je stranka stekla i status parlamentarne stranke.

Oko 400 građana okupilo se na osnivačkoj skupštini u zagrebačkom hotelu Internacional, na kojoj je Josipović poručio da će se boriti za napredak koji će omogućiti novi privredni uzlet Hrvatske, radna mesta i pristojan život za svakog čoveka.

Na osnivanju stranke pridružili su mu se prvi potpredsednik hrvatske vlade Radimir Čačić, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, najbliži saradnici, dok iz SDP (Josipovićeve bivše stranke) i HNS nema predstavnika, preneo je portal Index.hr.

“Naša je dužnost da pobedimo bedu, naša je dužnost da ne dopustimo da se ustavni poredak ruši na ulici, naša je dužnost da osiguramo mir i red i stabilnost, naša je dužnost da se ljudi ne boje da prođu ulicom, da im ne eksplodira flaša plina, naša dužnost je da se borimo da uistinu svaka osoba bude osoba digniteta, poštovanja i uspeha”, rekao je Josipović na osnivačkoj sednici stranke.

On je dodao da je “vreme da se prestane baviti ustašama i partizanima, da se (prestane) pitati ko je gde bio 1941, 1971. i 1991. Pitajmo se gde ćemo biti 2021″, rekao je Josipović.

On je rekao da država mora da se regionalizuje, decentralizuje i smanji administracija.

Josipović je najavio da će “Naprijed Hrvatska” biti stranka levog centra, više leva od SDP, a sarađivaće sa onima koji prihvate njihovu platformu.

Članovi nove stranke planiraju da izađu na izbore u svim izbornim jedinicama, a ocekuju takav rezultat koji će omogućiti da stranka nastavi da živi bez obzira na to hoće li biti na vlasti ili u opoziciji, naveo je Index.hr.

Možda vam se svidi

Comments are closed.