Hrvatska i BiH gradnjom Jadransko-jonskog autoputa osiguravaju milionsku zaradu

Hrvatska delegacija na konferenciju u Berlinu snažno je insistirala na izgradnji Jadransko jonskog koridora. Izgradnja ovog koridora imala bi višestruki značaj za zemlje u regionu.

Cesta bi povezivala južnu sa zapadnom i središnjom Evropom, a bila bi to najkraća veza i Grčke sa EU. Značaj za BiH prije svega bi bio ekonomski!

video

Od zemalja u regiji, Hrvatska je dosad izgradila najviše – oko 90 posto dijela trase buduće jadransko-jonske autoceste. Na izgrađenom dijelu ceste promet je najveći tokom ljetnom perioda, dok je u ostatku godine pust. Nastavak izgradnje omogućio bi Hrvatskoj značajno veći promet tokom cijele godine. Premijer Hrvatske, Zoran Milanović kaže da je Jadransko-jonska autocesta financijski i simbolički značajna za Hrvatsku.

“Kada bi se promet proširio do Podgorice, Prištine, Tirane, dobili bismo nekoliko milijuna ljudi koji se vezuju za autocestu što bi cijele godine omogućilo prometovanje prema zapadnoj Europi. To je za RH jako važna stvar.”

I za BiH izgradnja Jadransko-jonskog koridora jedan je od prioriteta u oblasti infrastrukture. Na ovaj način Bosna i Hercegovina bi dobila jasan signal za investiciono ulaganje u oblast saobraćajne infrastrukture-mišljenja je Ševal Kovačević,ovlašteni sudski vještak za promet u BiH.

“To ne treba ni komentirati šta bi to u ekonomskom i svakom drugom slučaju značilo. Značilo bi jedan ogroman dobitak prije svega u infrastrukturi, u povećanju vrijednosti zemljišta u priobalju na 15km bočno od mora, počev od Popova polja, Ivanice i dalje. I druga stvar, u dijelovima gdje je moguće imati tri žetve kao što je Popovo polje, to bi puno u poljoprivrednom smislu značilo.”

Koridor još nije ucrtan u panevropsku mrežu koridora i nema status evropskog prioriteta, zbog čega ne može konkurisati za sredstva EU. Na sastanku u Berlinu premijeri država regije su iskazali spremnost da se ovi prioriteti koriguju i očekuju da će od EU dobiti 11,7 milijardi eura za nastavak izgradnje koridora.

“Prije svega usaglasili smo se, naša zemlja i ove s kojim smo imali saradnju na projektima, da radimo na Jadransko-jonskom koridoru, kao i na gasovodu i izgradnji pruge koja će takoreći ova dva koridora, 10 i koridor od Bara do Beograda spojiti prugom.”-smatra ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija.

Dodaje i da je odlučeno da Jadransko – jonska cesta koja bi trebala biti gotova najranije 2030. godine neće prolaziti krajnjim jugom Hrvatske, nego kroz BiH. Autocesta koja je u hrvatskom dijelu došla do Ploča trebala bi se nastaviti preko Popova polja, Bosne i Hercegovine, a planirano je da dio koridora Vc također bude sastavni jadransko-jonske ceste, što bi bilo značajno za Hercegovinu!

Možda vam se svidi

Comments are closed.