Hrvatska dobila svoju prvu predsjednicu

Prema prvim podacima, koje je DIP objavio u 20 sati, Josipović je vodio s prednošću od 2,9 posto

Aktualni predsjednik Hrvatske i kandidat SDP-a za tu dužnost Ivo Josipović izjavio je iza 21 sat kako je sve gotovo te da je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović pobijedila.

Pozivajući se na svog dopisnika u izbornom stožeru predsedničkog kandidata SDP-a, zagrebački Jutarni list prenosi da je Josipović nešto iza 21 sat rekao:”Gotovo je, gospođa je pobjedila”.

Prema DIP-ovim rezultatima koji se temelje se na 80,59 posto obrađenih biračkih mjesta, Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora osvaja 50,13 posto glasova, dok Josipović ima 49,87 posto glasova.

Biografija Kolinde Grabar Kitarović

Presidential elections in Croatia

Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), koja je prema prvim nepotpunim rezultatima pobjedila na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, prva je hrvatska predsjednica. Rođena je u Rijeci 29. aprila 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku.

Po završetku osnovne škole, Grabar Kitarović upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španski jezik, a diplomirala je 1993. godine. Nakon završetka fakulteta učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH u Kanadi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti nakon čega je postala ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova. Od 2003. godine obnašala je dužnost ministrice evropskih integracija, a kada su 2005. godine dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na dužnosti ostala do 2008. godine.

Karijeru je nastavila na dužnosti ambasadorice RH u SAD-u koju je obnašala do 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomatiju. Kolinda Grabar Kitarović supruga Jakova upoznala je tokom studentskih dana, a majka je dvoje djece, Katarine i Luke.

Prema prvim podacima, koje je DIP objavio u 20 sati, Josipović je vodio s prednošću od 2,9 posto, ali se ta prednost smanjivala dok HDZ-ova kandidatkinja po posljednjim podacima objavljenima u 21,10 sati nije prešla u vodstvo.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, održanih prije dva tjedna Josipović je nakon objave prvih rezultata vodio s razlikom većom od osam posto, ali se na kraju ta razlika istopila na svega 1,24 posto.

Zbog tijesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tijesnu pobjedu, aktualni predsjednički izbori smatraju se najneizvjesnijim do sada, a neizvjesnost se nastavlja i u drugom krugu.

Izvor:FENA

Možda vam se svidi

Comments are closed.