Hrvati su odlučili: U drugom krugu biraju između Kolinde i Milanovića

Aktuelna predsjednica Hrvatske i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović, te bivši premijer i kandidat SDP-a Zoran Milanović idu u drugi krug predsjedničkih izbora.

Miroslav Škoro je bio trećeplasirani i osvojio je nemalih 24,4 posto ili 451.113 glasova, uglavnom u Slavoniji gdje je uzdrmao bazu HDZ-a.

Prema podacima DIP-a, na izbore je izašlo 1.835.136 osoba s pravom glasa ili oko 51 posto od ukupnog biračkog tijela u Hrvatskoj i inozemstvu.

Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat jer su ratovi gotovi. idemo u civilizovanu utakmicu u kojoj će pobijediti bolji, a vjerujem da sam to ja. Hrvatska je podijeljena, ali možemo se složiti samo ako razgovaramo“, rekao je Milanović u govoru nakon objavljenih rezultata.

Građani Hrvatske i državljati te zemlje u BiH i regiji danas su birali šefa države između 11 kandidata, a pored Grabar-Kitarović i Milanovića sreću su okušali spomenuti Škoro, Nedjeljko Babić (HSSČKŠ) – sa 0,16 posto, Ante Đapić (DESNO) – sa 0,21 posto, nezavisni Dario Juričan – sa 4,54 posto i Mislav Kolakušić – sa 5,86, Dejan Kovač (HSLS) – sa 0,95 posto, nezavisna Dalije Orešković – sa 2,89 posto, Katarina Peović (RF) – sa 1,12 posto i Ivan Pernar (SIP) – sa 2,33 posto glasova.

Državljani Hrvatske u Bosni i Hercegovini najveće su povjerenje poklonili Kolindi Grabar-Kitarović sa više od 65 posto glasova. Iza nje najveće povjerenje dobio je Miroslav Škoro sa 26 posto glasova, a Milanović je osvojio malih 4 posto glasova.

U BiH se glasalo na 44 lokacije koje su se nalazile u sjedištima diplomatsko-konzularnih redstavništava u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Livnu i Vitezu.

Pravo glasa u našoj zemlji imalo je skoro 100 hiljada državljana Hrvatske, piše “Klix“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply