Hrvati će godinu dana koristiti dvije valute

Vlada i centralna banka u Hrvatskoj usklađuju paket ključnih mjera kojima će, u trenutku kada ova zemlja bude uvodila euro, objaviti rat zaokruživanju cijena.

Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar finansija, na jednom skupu je govorio o instrumentima kojima se Banski dvori namjeravaju oduprijeti poskupljenjima u trenutku zamjene kune eurom.

Glavna mjera oko koje postoji saglasnost fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj odnosi se na dualno iskazivanje cijena u razdoblju od najvjerovatnije šest mjeseci prije uvođenja eura i poslije njega, prenosi “Investitor”.

Isto bi pravilo važilo i u prvih šest mjeseci nakon što Hrvatska uvede euro, i to kako bi se ljudi navikli na novu valutu i mogli upoređivati cijene istih proizvoda u kunama i eurima.

Naravno, obaveza iskazivanja dualnih cijena, u kunama i eurima, zavisi od datuma uvođenja eura, što znači da bi eventualno uvođenje eura 1. januara 2024. godine, ili godinu dana kasnije nego što se očekuje, za godinu dana pomjerilo i šestomjesečni termin dualnog iskazivanja cijena roba i usluga, pišu “Nezavisne“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply