HRT-ova greška ili namjera: Sarajevo kao kurdski grad na sjeveru Iraka

Hrvatska radio-televizija (HRT) na svom web portalu objavila je vijest hrvatske agencije Hina o otvorenju ženskog restorana na sjeveru Iraka, za šta je, slučajno ili namjerno, kao ilustracija iskorištena fotografija Sarajeva, tačnije muslimanke sa hidžabom koje šetaju Baščaršijom.

– Luxury Time, restoran samo za žene i s isključivo ženskim osobljem, otvorila je 23-godišnja diplomantica ekonomije Tara Mohammed Ihssan kojoj je dosadila neželjena pažnja muškaraca pri izlasku s prijateljima u kurdskom gradu Erbilu, na sjeveru Iraka – navodi se u tekstu.

Ipak, malo je vjerovatno da se radi o greški jer se na fotografiji koja ilustruje vijest vidi i Sebilj – jedan od simbola Sarajeva.

Inače, u novinarskoj praksi tekst mora pratiti odgovarajuća fotografija ili ilustracija koja prikazuje događaj, što u ovom primjeru HRT-a i nije slučaj, te čitatelje navodi na to da je “Sarajevo kurdski grad na sjeveru Iraka”.

Nakon izvjesnog vremena i reakcije društvenih mreža i medija, “grešku” su na HRT-u ispravili ilustrujući tekst na drugi način.

Možda vam se svidi

Leave A Reply