Houtong, mjesto koje su od propadanja spasile mačke

Houtong je nekada bila jedna od najvažnijih rudarskih zajednica na Tajvanu, sve do 1970-tih godina kada su električna energija i nafta zamijenili ugalj i ostavili na hiljade radnika bez posla. Selo je uskoro postalo zaboravljeno, a mnogi mladi su ga napustili u potrazi za poslom na nekim drugim mjestima.

Broj stanovnika ovog rudarskog sela je pao sa oko 6.000 na samo nekoliko stotina, koji su se svakodnevno borili za opstanak. Međutim, njihova sudbina se značajno promijenila 2008. godine, kada je jedan ljubitelj mačaka poznat kao “Palin88” organizovao niz fotografskih izleta za svoje prijatelje koji su išli po selu i slikali lokalne mačke. Kada su svoje fotografije objavili na internetu one su privukle neočekivano veliku pažnju, pa su uskoro turisti iz Tajvana, ali i iz cijelog svijeta počeli pristizati u Houtong kako bi i sami slikali mačke, ili jednostavno uživali u njihovom prisustvu. Danas, Houtong je poznat kao Mačje selo, ili Tajvanska Mačja Meka.

Iako ih je na početku bilo par desetina, danas na stotine mačaka naziva Houtong svojim domom, privlačeći na hiljade turista svake sedmice, od kojih mještani konačno mogu zaraditi dovoljno novca za normalan život.

Stanovnici Houtonga pokazuju svoju zahvalnost mačkama tako što čine da budu sigurne i zdrave, pa su im napravili na stotine udobnih kućica u kojima mogu spavati, dok tim volontera pruža besplatnu veterinarsku njegu i hranu.


Nažalost, postoji i loša strana ove priče. Prema tajvanskim medijima, mnogi vlasnici mačaka koji žele da napuste svoje ljubimce jednostavno ih odnesu u Houtong, uz pretpostavku da će se za njih pobrinuti mještani. Zbog toga mačja populacija raste jako brzo, i uprkos naporima volontera da sve mačke redovno pregledaju i vakcinišu, i dalje postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti. Povrh toga, cijela zajednica se bori da zadrži korak sa svakodnevnim troškovima za hranu i veterinarska pomagala.

Možda vam se svidi

avatar