Hoće li se partneri dogovoriti oko direktorskih fotelja

 

U Istočnom Sarajevu danas će biti održan sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika, na kojem bi se, prema najavama, trebao postići dogovor o imenovanjima brojnih direktora na državnom nivou.

Iako pojedine informacije govore da su blizu dogovora o pojedinim pozicijama, oko one direktora RAK-a, UIOBiH, ali i „Elektroprijenosa“, kako saznajemo, još se lome koplja. Pogotovo što pojedine stranke žele iste pozicije, a to je mjesto direktora UIOBiH.

Lider SDA Izetbegović rekao je jučer da se nada da će biti dogovorene kvote o svim imenovanjima, uz napomenu da je to trebalo odavno uraditi.

– Mi moramo odrediti kvote, moramo znati šta pripada Bošnjacima, šta Srbima, a šta Hrvatima. Ne možemo to izbjegavati. Po meni, to je trebalo odavno uraditi, a ne izmišljati probleme – rekao je Izetbegović.

Naglasio je da svakome treba prepustiti da imenuje kadar iz svoje kvote. S druge strane, Dodik je kazao da je SNSD zainteresiran za SIPA-u i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK).

– A postoji i pet ili šest funkcija koje popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koje treba staviti na Vijeće ministara – rekao je Dodik.

Upitno je hoće li HDZ prepustiti Bošnjacima UIO i „Elektroprijenos“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply