Hoće li poskupiti karte za đake i penzionere?

Direktor GRAS-a ističe da je preduzeće u velikim gubicima zbog neadekvatnih cijena karata

Preduzeće GRAS uputilo je Ministarstvu saobraćaja KS-a zahtjev za povećanje cijena karata za nezaposlene, penzionere, đake, studente, šehidske porodice. Direktor ovog preduzeća Avdo Vatrić pojašnjava da ne traže da se poveća cijena pojedinačnih karata, već da se koriguje cijena mjesečne karte subvencioniranih korisnika u A zoni. Tačnije, žele da se cijena za ovu kategoriju stanovništva poveća na 53 KM.

– Penzioneri, đaci, studenti, šehidske porodice trenutno plaćaju mali iznos mjesečne karte, a razliku do 53 marke u zoni A nama niko ne plaća. Jedino uposlenici za radnički kupon izdvajaju 53 KM. Zato tražimo da i za ostale kategorije karta bude 53 KM i da se vidi ko će to plaćati, korisnici ili Vlada. Naprimjer, nezaposlena osoba plati 12 KM, a razliku do 53 KM nama niko ne plaća. Đačka karta iznosi 33 KM, 16 maraka plati učenik, a 17 KM Vlada, a šta je sa ostatkom, neko mora i to pokriti, kazao je Vatrić, piše Oslobođenje.

Zbog neadekvatne cijene, ističe direktor GRAS-a, preduzeće je u velikom gubitku.

– Na ovaj način Gras se gura u dubiozu, jer su nam se smanjili prihodi i to za 25 miliona KM. S trenutnom cijenom ovaj sistem je naprosto neodrživ. Svima su se povećavale cijene usluga, jedino GRAS-u nisu, rekao je Vatrić.

Vatrić naglašava da je sada do Nezavisnog stručnog tijela koje će razmatrati njihov zahtjev i odlučiti da li treba ili ne povisiti cijenu.

– Dobili smo informaciju da je u toku formiranje Nezavisnog stručnog tijela i neka naša očekivanja su da bi oni svoj posao mogli završiti do kraja godine. Međutim, njihov prijedlog mora ići i na Vladu KS-a koja daje konačnu riječ hoće li se povećati cijena karte za nezaposlene, penzionere, đake, studente. S obzirom na sam tok formiranja nove Vlade KS-a, pitanje je kada bi se ovo moglo naći na njihovom dnevnom redu, kazao je Vatrić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply