HO "MERHAMET" MDD Kakanj: Aapelujemo sve dobre humane ljude da se podrži i pomogne Javna kuhinja

Kemal Karić, inače rodom iz Kaknja je magistar Međunarodnih javnih odnosa i na mjesto Predsjednika Osnovnog odbora Merhameta Kakanj je došao prije dva mjeseca. Njegov prethodnik Sakib.ef.Osmanbegović je bio na toj poziciji jednu čitavu deceniju, kada je kako kaže Karić pokrenuto funkcionisanje ove značajne organizacije i kako je sve krenulo od same nule jer Merhamet u to vrijeme nije imao ništa. Sve što su tada imali moglo je stati u jednu običnu kesu. Danas je to potpuno drugačiji rad, odnos i djelovanje. S njegovog aspekta, priča o funkcioniranju Merhameta se može posmatrati dvojako. Tako se može razgovarati o finansijskom stanju i o infrastrukturi. Pitali smo sljedeće:

  1. G-dine Kariću, kako funkcioniše rad Merhameta, odnosno Javne kuhinje i sa kojim se problemima susrećete u zadnje vrijeme?

Ono što sam ja svojim dolaskom nasljedio, ako govorimo o organizovanosti Merhameta, mogu konstatovati je da stanje prihvatljivo i pohvalno. Prethodno je dobro urađen posao pa je time zatečeno solidno stanje. Kada je riječ o finansijskom dijelu onda je malo zabrinjavajuće iako sam zatekao pozitivnu nulu. Naime, mi nemamo nikakve potrebne zalihe i ono što dobijemo utrošimo na račune ne potrebne namirnice, na sve ono to je prijeko neophodno za normalno funkcioniranje prema socijalnim slučajevima.

  1. O kojem je broju korisnika riječ i kakva je ustvari trenutna finansijka situacija kod Vas?

Iskreno, teška srca možemo priznati da je izražena kriza. Jer sama naša djelatnost je s jedne strane finansijski dio a s druge Javna kuhinja i sve ono što ide uz nju. Namirnica imamo za sada, bilo je donacija za naredna dva do tri mjeseca. Finansijski dio je više otežan. Kuhinja ima 200 redovnih korsnika, mada je taj broj varirao. Tako smo nedavno uputili zahtjeve firmama i od 50 zahtjeva koje smo uputili, nažalost zabrinjavajuće je se samo njih 5 odazvalo da pomogne.Predsjednik Merhameta Kemal Karić - upitno finansisjko stanje Merhameta (2)

  1. Kakva je i kolika pomoć izražena od strane Općine Kakanj?

Odnos od strane Općine bih stvarno izdvojio, jer da nije te pomoći dosta bi nam teže bilo. Tako je ove godine nama od strane Općine Kakanj odobreno malo više sredstava, nego ranijih godina. Meni je zaista drago zbog te inicijative koja je potekla od aktuelnog načelnika Nermina Mandre a i vijećnici su to podržali.

[quote_center]Želimo informisati javnost Javna kuhinja HO Merhamet Kakanj redovno svaki radni dan od ponedjeljka do petka u 12 sati vrši podjelu toplih obroka svojim korisnicima, kako se ne bi u pitanje dovelo funkcionisanje ove Humanitarne organizacije apelujemo na sve pojedince, institucije, javna i privatna preduzeća, fiziča lica da mogu pomoć rad Javne kuhinje i njenih korisnika uplatama na sljedeći broj računa: 134 020 0000098182 IK Banka ili lično na adresu; Ul.Rudi Čajevec L-A, ili u vidu osnovnih životnih namirnica: brašna, ulja, graha, tjestenine itd.[/quote_center]

  1. S kakvim se još poteškoćama susrećete jer danas je svakodnevno pristuno stanje socijalne potrebe kod ljudi?

Želim naglasiti da svakodnevno imamo slučajeve socijalne potrebe da nam se javljaju ljudi koji traže pomoć a jedan od naših prioriteta je i dodatna podjela prehrambenih paketa što je neminovno. Mi nikoga iako nekad i nemamo dovoljno, ne možemo vratiti sa ovih vrata.

  1. Bili ste među prvima da pomognete ljude u naselju Bare koji su doživjali klizište?

Samo nekoliko sati nakon katastrofe, porodicama čiji su domovi uništeni uručeni su paketi sa interventnom humanitarnom pomoći. Ta pomoć se sastojala u hrani, odjeći, obući, posuđu, sredstvima za higijenu, posteljinama, dekama i krevetima. Svaki paket, vrijedan po 260 KM, sadrži po 38 artikala, a vrijednost ukupne „Merhametove“ donacije iznosila je blizu 8.000 KM. Tokom ove akcije potvrđena je izuzetna saradnja „Merhameta“ sa načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom i njegovim saradnicima. U realizaciji ove „Merhametove“ akcijena terenu pomogli su predstavnici Općine Kakanj Nermina Imamović i Sedin Karahodžić, a ovo je bila prva veća akcija za nas sve zajedno.

(kakanj-x/Hamid Hadžić)

Comments are closed.