Hitna pomoć prepuna pacijenata: Građani se javljaju zbog raznih tegoba, evo šta preporučuju ljekari

Broj pacijenata je povećan s obzirom na to da su visoke temperature i da je grad pun turista, kaže dr. Gavranović

Zbog visokih temperatura, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a povećan je broj pacijenata, potvrdili su u ovoj ustanovi. Prema riječima Aide Gavranović, specijaliste urgentne medicine u Zavodu, pacijenti se obično javljaju zbog glavobolje, problema s krvnim pritiskom, razdražljivosti, bolova u mišićima i kostima, vrtoglavice, problema sa stomakom u smislu bolova u stomaku, proljeva, mučnina sa povraćanjem. Istaknula je da je prevencija najvažnija i da se građani trebaju držati preporuka koje se daju u slučaju visokih temperatura.

– Broj pacijenata je povećan, što je i očekivano s obzirom na to da su visoke temperature i da je grad pun turista. Visoke temperature teško podnose hronični pacijenti, ali i starija populacija. Preporuka za sve je ne izlaziti u periodu dana kada je temperatura najviša, hidrirati se, nositi adekvatnu odjeću i šešire te pokriti dijelove tijela. Važno je i prehranu prilagoditi ovom periodu, pa se preporučuje jesti laganu hranu i što više voća i povrća, kazala je Gavranović.

Doktorica također savjetuje da hronični pacijenti svoje aktivnosti svedu na minimum, da redovno uzimaju terapiju i da se u slučaju pogoršanja njihovog osnovnog oboljenja obavezno jave svom porodičnom ljekaru – piše Oslobodjenje.

Možda vam se svidi

Leave A Reply