Hidro-meteorološke prognoze za narednih 15 dana nisu nimalo povoljne za poljoprivrednike

Agro i hidro-meteorološke prognoze za narednih 15 dana nisu nimalo povoljne za poljoprivrede proizvođače u najvažnijim agrarnim područjima RS-a – Semberiji, Posavini i Lijevče polju, rekao je danas u Gradišci pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Pašalić je naveo da su u RS-u od posljednih pet godina tri bile sušne i nanijele ogromnu štetu poljoprivrednicima, te da se resorno ministarstvo RS trudi da raznim mjerama ublaži posljedice suše, ali i prošlogodišnjih poplava i drugih elementarnih nepogoda.

On je naglasio da je Vlada RS jedina u regionu koja je isplatila cijeli iznos podsticaja za prošlu godinu i krenula sa ispalatom podsticaja u poljoprivrdi za tekuću godinu.

“Do sada je isplaćeno oko pet milona maraka podsticaja za ovu godinu. Isplaćeno je i oko sedam milona maraka na ime štete od prošlogodišnjih poplava a uskoro će biti isplaćeno pet miliona i za one poljoprivrdnike koji su pretrpjeli veće štete od poplava”, naveo je Pašalić.

Govoreći o otkupu pšenice, Pašalić je istakao da Vlada RS-a ne može da utiče na otkupnu cijenu te značajne poljoprivredna kultura, koja se u RS-u proizvodi na 40.000 hektara.

“Cijenu diktira tržište i Vlada može samo da dovede za isti sto proizvođače i otkupljivače i da kreira podsticajne mjere”, kaže Pašalić.

Cijena pšenice koju plaćaju otkupljivači je prosječno 33 feninga po kilogramu, a Vlada na to daje i subvenciju od pet feninga i po 250 KM podsticaja za hektar zasijane pšenice.

Pašalić kaže da cijena pšenice nije glavni problem nego prosječni prinosi koji su u RS-u znatno manji od prinosa u zemljama regiona.”U RS-u je prosječan prinos pšenice po hektaru 3,5 tona, u Hravatskoj šest, a u Mađarskoj sedam tona po hetaru”, naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je pokazalo na svojim ogledima u Semberiji da se i u RS-u mogu postići prinosi od 4,9 do 6,8 tona pšenice po hetaru, ali samo uz primjenu svremene tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Možda vam se svidi

Comments are closed.