hfz.Sulejman ef.Bugari u utorak u Gradskoj biblioteci

Sulejman Bugari, vjerski učenjak i miljenik velikog broja ne samo muslimanskog stanovništa čiji govori inspirišu mnoge, krajem decembra prošle godine je trebao biti gost u kakanjskoj Gradskoj biblioteci povodom obilježavanja dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda.

Zbog smrti Sulejmanovog oca Abdulvehaba koji je na ahiret preselio istog dana oko 3h poslije ponoći, te mu isti dan klanjana i dženaza, hafiz Bigari je ogdodio svoj dolazak u Kakanj.

JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj – „ TVORNICA KULTURE KAKANJ „  u svom pogonu 2015., jubilarnom DESETOM po redu,  nije iznevjerila svoje posjetioce, te organizira program promocije romana : „ Susret sa autorom „hafiz Sulejman Bugari u utorak 27.januara sa početkom u 19h.

„Sulejman Bugari se kroz svoja djela bavi čovjekom i njegovim djelima, sudbinom i životom. Ovdje sam da bih potvrdio djela Bugarija koji u knjigama govori o odnosima i raspravama ljudi jednih naspram drugih. Živi se od lijepih riječi, a umire od ružnih riječi i ružnih djela. „ – kazao je Nedžad Ibrišimović o Bugariju prije pet godina u Kaknju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASulejman Bugari je poznat po svojim predavanjima o vjeri i gledanja na vjeru Islam po mnogo čemu. Prije svega što objašnjava na jedan savremeni način prihvatljiv svakome pa tome ne čudi što ga rado slušaju i poštuju pripadnici drugih vjera.

„Čovjek je sklon da u životu, kad god ga nešto zaboli, smeta mu, kad je nezadovoljan, kad mu ne ide po njegovom planu – uvijek traži krivca u drugom, ne znajući, pritom, da svaki čovjek svojim mislima, osjećajima, priziva način svoga življenja. I ovaj sadašnji trenutak je odraz onoga što smo u prošlosti mislili i željeli. Misli imaju svoju frekvenciju. Misao je jedna vrsta dove koju ti svjesno ili nesvjesno šalješ u eter. Pripazimo svi šta to u našim glavama emitiramo i na kakvom smo kanalu. Od ovoga što nam se nudi, reklamira i emitira, sami snosimo odgovornost za program kojeg smo izabrali. Ono na šta i o čemu misliš pojavit će ti se kad tad na ekranu tvoga života. Gospodar je dao ključ robovima svojim za lijep život. „Reci mojim robovima da govore samo ono što je najljepše..“ Dakle, lijepa misao, lijep govor i dobro djelo je okosnica Kur’ana. Ovakvim postupkom se naručuje lijep život pojedinca i zajednice. Najzad, time se postiže i najljepše vjerovanje koje nas oslobađa ružnog, slabog, bolesnog, površnog, dvoličnog i interesnog vjerovanja.“ – kazao je na tribini tada Bugari.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.