Heroj protesta u Sarajevu: Snimatelj Al Jazeere i bivši borac ARBiH spasio kolegu

Na protestima bivših boraca koji su danas blokirali glavnu saobraćajnicu u Sarajevu napadnute su novinarske ekipe Al Jazeere Balkans i portala Klix.ba. Snimatelj Al Jazeere Mirsad Bukvić, koji je i sam bio žrtva napada, priča kako je u jednom trenutku vidio gužvu i misleći da je došao neko od pregovarača, primakao se mjestu događaja.

Tada je, kaže, vidio da je napadnut njegov kolega i on je krenuo da mu pomogne.

– Vidio sam da ga drže za vrat i da mu hoće uzeti fotoaparat. Maltretirali su ga i nisu htjeli da ga puste. Onda sam ja odreagovao, uzeo sam momka, i uspio sam ga izvući. U jednom momentu je prišla žena s metalnom šipkom, i pokušala da udari fotografa. To sam blokirao rukom i ona je, nakon nekog perioda, odustala – kazao je Bukvić.

Kako su na društvenoj mreži Facebook objavili njegovi prijatelji i kolege, Bukvić je i sam bio borac u proteklom ratu.

Njega su, ovaj put, kako su napsali, tukli što je “nosio kameru i stao u odbranu kolege novinara, jer bi isto tako pomogao saborcu”.

– Veći je veteran od 90 posto onih koji su ga tamo napali. Kada je trebalo, nosio je zajedno i pušku i kameru zbog koje su ga danas napadali. Krvario, ginuo i proljevao znoj i suze u uniformi. Nije zamijenio pušku kamerom, već je samo odložio pušku i nastavio da se bori za sebe i svoju porodicu – navodi se u objavi na Facebooku.

Događaju je prisustvovala i reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

– Manja grupa boraca je počela da tuče mlađeg kolegu fotografa. Mi smo bili u blizini jer smo htjeli da snimimo inserte. Naš snimatelj Mirsad Bukvić je, bez ikakvog razmišljanja, otrčao da pomogne tom mladiću. Žena, koja je demobilisani borac, metalnom šipkom je nasrnula na tog mladića, a Mirsad, u pokušaju da ga spasi, i sam je dobio udarac tom metalnom šipkom. Ovo je izmaklo kontroli. Ima nekoliko pijanih, nekoliko sumnjivih za koje niko ne zna ko su, a ratoborna gospođa koja koristi metalnu šipku inače boravi u šatorskom naselju pred zgradom u kojoj je prije bila smještena Vlada – javila je Maličbegović sa mjesta događaja.

Možda vam se svidi

Leave A Reply