HELP i Općina Kakanj nastavljaju pomagati Kakanjcima.

0

U okviru realizacije projekta Njemačke nevladine organizacije “Help” i Općine Kakanj, protekle sedmice je izvršena nova dodjela pomoći za 3 korisnika iz Kaknja koji su podnijeli aplikacije, te prošli proces selekcije “Help”-a. U ovom ciklusu pomoć su dobili Faik Gagulić, Bernard Šain I Nedžad Spahić.

Njemačka organizacija Help je prije 2 godine realizirala pilot projekat u Općini Kakanj a od kraja prošle I početkom ove godine nastavlja projekat u vrijednosti 200.ooo KM u oblasti poduzetništva, poljoprivrede I turizma.Među njima je I Nedžad Spahić iz Doboja kojem je dodijeljeno 150 koka nosilica,150 tovnih pilića, 1.000 kg koncentrata za koke i 430 kg hrane za piliće. On se već godinama u prekidima bavi peradarstvom, ali posljednje dvije aktivno, budući da ne može naći posao. Za ovaj program je saznao od prijatelja.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Saznao sam za ovaj projekat od kolege koji mi je rekao da se prijavim u općinu Kakanj. To je bilo možda prošle godine. Nisam mislio da ću dobiti ikakvu pomoć budući das u se već neke pomoći dijelile, tako das am I zaboravio na to. Jako sam zadovoljan ovom donacijom I zahvaljujem se općini Kakanj I organizaciji Help” – kazao je Nedžad Spahić.

Među onima koji su dobili pomoć iz projekta Help su još Faik Gagulić iz Varalića koji je dobio građevinski materijal za izgradnju ribnjaka u vrijednost 3.107,60 KM. I Bernard Šain iz Kraljeve Sutjeske koji je dobio 200 koka nosilica i 1.000 kg koncentrata za koke.

“Help je nastavio svoje aktivnosti pomoći Kakanjcima. Ovo je nastavak realizacije ovog projekta, koji je kao pilot projekat startao prošle godine I nastavlja se kroz ovu u vrijednosti 200 000 KM u oblasti poduzetništva, poljoprivrede I turizma.” – kazao je Fadil Merdić, šef odsjeka za lokalni ekonomski razvoj.
Nabavku poljoprivredne mehanizacije i ostalih sredstava za razvoj poduzetništva finansiraju Njemačka nevladina organizacija “Help” sa iznosom od 55 %, Općina Kakanj iznosom od 30 %, te sami korisnici učešćem od 15 %.

Kakanj-x