Heiko Maas: Njemačka se zalaže za EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana

0

Uoči odlaska u Skoplje njemački ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas…

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Odbacivanje obećanog početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je težak udarac procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju. I posebno za Njemačku koja se intenzivno, između ostalog, i kroz Berlinski proces angažirala na Zapadnom Balkanu i zalagala za početak pregovora. Vi sada putujete u Skoplje kako bi regiji dali do znanja da može računati s njemačkom podrškom. Što konkretno možete ponuditi?

Za Njemačku je više nego jasno: zemlje Zapadnog Balkana su dio Europe, njihova budućnost bi trebala biti unutar Europske unije. Više nego jasna većina članica EU-a se izjasnila za početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom zato što je to i u našem strateškom interesu. No unutar EU-a vlada pravilo jednoglasnosti, i na tomu radimo. Njemačka se svim silama zalaže za to da unutar EU-a dođemo do zajedničke odluke kako bi pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom uskoro mogli započeti. To bih još jednom htio istaknuti prilikom mog boravka u Skoplju.

Snaga Europske unije leži upravo u tomu da se i kod teških tema na kraju ipak pronađe neko rješenje. Siguran sam da će to i ovaj put uspjeti. Predsjednik Macron je jasno dao do znanja da je osim reformi u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji nužna i reforma postupka proširenja. Mi ćemo o tomu unutar EU-a sljedećih tjedana voditi intenzivne razgovore.

Ono što je sada važno: Albanija i Sjeverna Makedonija moraju bez zastoja nastaviti s reformskim procesom i pokazivati napretke na tom putu. Upravo je sada važno ovih nekoliko skeptika razuvjeriti uspjesima. Njemačka će se i dalje truditi u svojoj podršci zemaljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU-u.

Što očekujete od Sjeverne Makedonije i Albanije u ovoj teškoj situaciji? Na kraju je i pristanak Francuske propao zbog dvojbi oko reformskog procesa u ove dvije zemlje…

Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kao i ostale zemlje u regiji, želim iz još jednog razloga ohrabriti da se drže svog reformskog puta: reforme nisu samo tu zbog približavanja Europskoj uniji. One su važne jer su i u interesu građana ovih zemalja.

Jačanje pravne države, odlučna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, to su osnovne zadaće svake vlade kojoj budućnost zemlje leži na srcu. I oporba tu nosi dio odgovornosti. Politička konkurencija i ideje koje međusobno konkuriraju, kako je to u demokracijama normalno i potrebno, ne smiju zemlju kočiti u njezinom razvoju.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je svoju političku sudbinu vezao uz pitanje otvaranja pristupnih pregovora. Sada su pred zemljom prijevremeni parlamentarni izbori. Najveća oporbena stranka VMRO-DPMNE, koja otvoreno odbacuje Prespanski sporazum (između Sjeverne Makedonije i Grčke oko pitanja imena) kotira dobro kod birača. Govori se i o tome da bi u slučaju povratka na vlast pokušati poništiti ovaj sporazum. Što ćete učinite kako bi se to spriječilo?