HDZ-ovo falsificiranje uloge HVO Sarajevo:Revizionisti ključni kočničari za izgradnju spomenika

Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, Hrvatsko narodno vijeće BiH i Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo oglasili su se uajedničkim saopćenjem za javnost a u povodu historijskog revizionizma i falsificiranja uloge HVO Sarajevo.

– Historijski je neosporna činjenica da je u skladu s odlukama vlasti međunarodno priznate Republike BiH, 29. maja 1992. godine u Sarajevu utemeljen autohtoni HVO Sarajevo, na čelu s predsjednikom prof.dr. Marinkom Pejićem. HVO Sarajevo, u čijem sastavu je, osim Hrvata, bio i znatan broj Bošnjaka, Srba i pripadnika drugih naroda, odmah se uključio u odbranu grada Sarajeva i jedinstvene i cjelovite domovine BiH.

Sama logika upozorava da se obljetnica HVO brigade „Kralj Tvrko“, koja je oformljena u decembru 1992. godine, ne može proslavljati 29. maja, odnosno na dan kada je 1992. godine u ratnom Sarajevu utemeljen autentični HVO Sarajevo.

Dakle, 29. maja 1992. godine HVO brigada „Kralj Tvrtko“ uopće nije postojala – navodi se između ostalog.

Inače, na toj godišnjici učestvovao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, i visoka delegacija HDZ-a BiH. Tada smo čuli kako je Čavara kazao da su Sarajevo svi branili i da ono pripada svima te nitko nema pravo upravljati ovim gradom na ovakav način koji ne dozvoljava izgradnju spomen obilježja pripadnicima HVO-a.

– I pored toga što je i ove godine održana Svečana akademija u znak sjećanja na poginule branitelje i obilježen 29. maj kao dan osnivanja autentičnog HVO Sarajeva, ipak je 29. maja pored katoličke crkve Presvetog Trojstva na Malti, u organizaciji hercegbosanskih glasnogovornika, upriličeno obilježavanje 26. obljetnice HVO brigade „Kralj Tvrtko“ Sarajevo i polaganje vijenaca palim bojovnicima HVO-a.

Neosporno je da održavanje drugog skupa na isti dan ima cilj reviziju ratne prošlosti BiH i Sarajeva, manipuliranje javnim mnijenjem i falsificiranje historijskih činjenica.

Zbog toga zvuče licemjerno lamentiranja izrečena taj dan i navodno „razočarenje da ovaj grad Sarajevo koji se predstavlja kao neki univerzalni grad nije u stanju odobriti lokaciju da se izgradi spomenik braniteljima koji su branili ovaj grad“ i da oni „koji upravljaju ovim gradom ne dopuštaju da se braniteljima HVO-a napravi spomenik, a uživaju plodove te njihove borbe, njihove žrtve“. Istina je, međutim, suprotna.

Upravo ti revizionisti su ključni kočničari i nositelji zabluda kod onih institucija u Sarajevu koje su već iskazale spremnost za izgradnju spomen obilježja, ali u simboličkom značenju svih palih branitelja HVO Sarajevo, i Hrvata, i Bošnjaka, i Srba, i svih konfesija. Jer 109 poginulih pripadnika nisu se borili pod stijegom Hrvatske Republike Herceg-Bosne niti je primjereno mjesto za izgradnju spomenika Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH u okviru jednog vjerskog objekta u općini Novo Sarajevo.

Ovo su zapravo uporni pokušaji oduzimanja legitimacijskog uporišta i historijskog utemeljenja HVO Sarajevo, pogrešnog tumačenja njegove simbolike te brisanja imena njegovih utemeljitelja, koji nisu podržavali politiku „Herceg-Bosne“.

Historijski revizionizam postao je jedan od ključnih mehanizama kojim se izgrađuje „novo“ kolektivno „sjećanje“ ali i projektira budućnost, fokusirano ovaj put baš na Sarajevo. Planskim falsificiranjem historijskih činjenica želi se negirati domoljubna/bosanskohercegovačka orijentacija autohtonog sarajevskog HVO-a, odnosno njegovog inkorporiranja u HDZ-ov ideološki okvir i povijesni kontekst – navodi se u saopćenju.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar