Haos na sjednici Skupštine KS: Konaković moli premijera i zastupnike SDA da ne povlače nacrt budžeta

Nakon što je završena i druga diskusija o nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu koji je kritiziran od većine zastupnika, premijer KS Adem Zolj (SDA) odlučio je povući nacrt budžeta sa sjednice, kao i prijedlog o njegovom izvršenju

Predsjedavajući Konaković molio je Zolja da to ne radi da bi se izbjegle katastrofalne posljedice povlačenja nacrta za građane Kantona Sarajevo te preklinjao i zastupnike SDA da to ne rade.

Premijer Adem Zolj nije se vratio za govornicu, a predsjedavajući Konaković tražio je pauzu od 15 minuta.

– Molim vas i upozoravam na posljedice, gleda vas javnost, 13.000 uposlenika u budžetu, Univerzitet neće imati prihode u januaru i februaru jer je nemoguće usvajati budžet bez javne rasprave. Kritike su bile političke, ništa nije bilo ispod pojasa, nije bilo vrijeđanja, nemate razloga. Vas smo ispoštovali, podsjećam vas, u poslovnikom predviđenim rokovima iako smo mogli donijeti odluku da to bude hitna sjednica, doveli sve do kraja. Ja Vas molim, premijeru Zolj, da ovo ne radite, da ovaj nacrt budžeta ostane.

On je doživio salvu kritika, političkih i strukturalnih, ali je bilo i afirmativnih stvari koje su se govorile o Vladi i Ministarstvu finansija. Ovo bi bila mrlja na naš i vaš rad, a velika šteta po građane KS. Vas iz SDA preklinjem, nemojte ovo raditi zbog ljudi, građana KS koji očekuju svoj budžet jer on nije ni vaš ni naš, on je budžet građana KS koji treba da bude donesen u zakonom predviđenom roku. Apeliram i na vas iz Ministarstva finansija posebno da objasnite problematiku povlačenja ovog budžeta, da malo ohladimo glave i da on ide u raspravu do 11. januara – rekao je Konaković.

Možda vam se svidi

Leave A Reply